Откъснатата тръба от канализацията на Созопол е провеждала вече пречистена

...
Откъснатата тръба от канализацията на Созопол е провеждала вече пречистена
Коментари Харесай

Няма опасност за замърсяване на морето край Созопол заради скъсана тръба

Откъснатата тръба от канализацията на Созопол е провеждала към този момент пречистена вода и неналичието ѝ няма да докара до замърсяване на морето. Това съобщи за " Дневник " шеф отделът " Връзки с обществеността " на общинската администрация Мария Найденова.

Тя описа това откакто се разбра, че тръбата се е скъсала.

Найденова обясни, че сектор от тръбата с дължина 45 м е изхвърлен на брега на близкия плаж " Златната рибка " на 20 януари тази година. На 24 януари общината е провела среща с изпълнителите на плана за създаване на канализацията - консорциум с водеща компания " Главболгарстрой ". В срещата са взели участие и разнообразни заинтригувани страни, измежду които ВиК сдружения и представители на виновния за строителния надзор. В момента се правят инспекции на положението на канализацията.

Ремонт от изпълнителя

Общината ще оповести в най-кратки периоди резултатите от инспекцията. При всички случаи, канализационната система е към момента в период на гаранция и всички вреди и възобновяване на инфраструктурата ще бъдат поети от строителите, разгласи от името на администрацията Мария Найденова.

Изхвърлената на брега тръба е част от осъществяване на социална поръчка на общината по план " Интегриран план за водния цикъл на Созопол – I ЕТАП ". Проектът е предоставен и сбъднат от администрацията на предходния кмет на община Созопол Панайот Рейзи. Строителството е на стойност над 75 млн. лв., от които над 58 млн. лева са европейски средства, 14.5 млн. лева са от националния бюджет, а остатъкът - от бюджета на Община Созопол.

Какво пази морето край Созопол

 Морето край къмпинг Градина е една от най-чистите местоположения по българското крайбрежие с типични за Черно море подводни ливади от морска трева зостера.
© Димитър Беров, ИБЕИ-БАН

Морето край къмпинг Градина е една от най-чистите местоположения по българското крайбрежие с типични за Черно море подводни ливади от морска трева зостера.

Водата край Созопол е част от морската територия на " Натура 2000 " в страната в границите на предпазената зона " Плаж Градина - Златна рибка ". Обект на отбрана са няколко типа местообитания, измежду които Средиземноморски солени ливади, плитки заливии разнородни дюни. Зоната пази и скотски типове - 12 типа земноводни и влечуги, 4 типа редки бозайници и рибата карагьоз.

Както за още 210 зони, които българската част от " Натура 2000 " би трябвало да пази като скъпи европейски местообитания, по този начин и за предпазената зона " Плаж Градина - Златна рибка " липсва заповед за оповестяване и заради това - съответни режими за запазване на природата. Това е част от наследството от министъра в оставка Нено Димов, за която има оповестена наказателна процедура от Европа, както и отчет за нередности от Сметната палата.Тази черноморска зона от " Натура 2000 " е първата, за която има научно проучване. Данните, които Институтът по биоразнообразие и екосистемни проучвания (ИБЕИ) към Българска академия на науките събира, биха могли да дадат основа за съответни бъдещи режими на запазване на региона, обясни доктор Димитър Беров от изследователския екип. Проучването следи динамичността на замърсяването от отпадни води през последните 20 години.

Д-р Беров удостовери, че откъснатата тръба е отвеждала към този момент пречистена вода и не заплашва зоната със замърсяване, само че е значимо инфраструктурата да бъде възобновена. Като част от плана на ИБЕИ е основана и онлайн карта с всичката налична информация, в това число и за тръбопроводите на пречиствателната станция.

Според Беров, откогато работи пречиствателната станция, водите в залива са чисти - липсват предходните замърсители от непречистените отпадни води на канализацията на града. Учените следят последователното възобновяване на типични черноморски екосистеми и типове в зоните, които са били замърсявани в предишното.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (184)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР