Откакто през ІV век преди Христа китайците опитомяват дивия заек,

...
Откакто през ІV век преди Христа китайците опитомяват дивия заек,
Коментари Харесай

Зайци Пеперуда

Откакто през ІV век преди Христа китайците опитомяват дивия заек, тези животни заемат значимо място в бита на индивида. Отглеждат се както огромни породи за месо и кожи, по този начин и дребни декоративни породи зайци за домашни любимци. Тези мъници са радостна и приятна компания на хората, които харесват дългоухите и преносими животинки.

Сред многообразието на селектирани породи се отличава породата зайци Пеперуда. Те са една от доста потребните породи скокливци, тъй като имат две разновидности - такива, които се отглеждат за месо и по-дребните домашни любимци. Познаването на тази порода е потребно както за зайчарите, отглеждащи животни за селскостопански цели, по този начин и за тези, които селектират домашни любимци.

Произход на зайците Пеперуда

Породата зайци Пеперуда е селектирана във Англия в края на ХІХ век. Интересното за тези зайчета е, че първи са се появили декоративните представители. Те не са надвишавали 3 кг тегло.

Внесени са в Русия като домашни любимци. Там вземат решение да работят върху породата, с цел да получат по-едър заек, който да бъде отглеждат за икономически потребности. След потребление на гени на други породи като Бял колос, Флане, Виенско синьо и Чинчила, тежестта на зайците се усилва да 5 кг, а качеството на месото им се усъвършенства. Полученият тип стартира да се развива и отглежда като източник на месо и четина, само че дружно с това остава и мини породата, която продължава да бъде харесван домакински любим.

Характеристика на зайци Пеперуда

Зайчетата Пеперуда се разграничават елементарно от други представители на дребните бозайници от семейство Зайцови с общо латинско наименование Leporidae. Характерното за външния тип на животното е бялата му кожа. Тя е покрита със симетрично ситуирани точки, които най-често са черни, сиви, сини и даже жълти. За всеки образец от породата е особено тъмното леке към носа, обичайно на пеперуда.

Стандартът на породата има следните особености:

Главата на животното е приблизително огромна, при женските е продълговата, а при мъжките е по-закръглена и по-голяма.

Краката им са прави и огромни.

Очите ми са тъмни, най-често черни.

Носът е със характерен цвят от оцветяването под форма на пеперуда.

Ушите им са тъмни и мат цвета, който има носът и шарките по тялото.

Ноктите и основата на опашките им са леки.

Имат непрестанно оцветяване към очите също с цвета на останалите петна.

През гръбнака им минава необятна и тъмна линия.

Симетрично по муцунката и по тялото имат петна.

При женските към зърната имат мрачно оцветяване.

Теглото на възрастния заек варира от 4 до 5 кг. Дължината на тялото може да доближи до 60 сантиметра. Тази порода има мощно тяло, като мъжките са с по-голям размер.

Козината на зайците Пеперуда би трябвало да бъде къса, междинна на дебелина, мека на досег и лъскава. Всички животни, които не дават отговор на тези условия, не се смятат за породисти.

Не се толерира ярък цвят на очите. Наличието на петна по корема и лапите също приказва на разбъркване, което не се приема. Ако очертанията на ръбовете към очите се сливат с останалите петна, заекът не може да претендира за породист.

Начин на живот на зайците Пеперуда

Характерно за зайците Пеперуда е бързото наддаване на тегло на екземплярите. Женските са доста плодовити и имат високо наличие на мляко. Те са положителни родители и отглеждат дребните си изцяло приемливо. Самата порода е непретенциозна към храната и се приспособява доста добре към променливи климатични условия. При добра грижа пребивавам до 5 години.

Зайците Пеперуда са обществени и по тази причина се предлага да се отглеждат по двойки. Трябва да имат задоволително оградено или обезопасено по различен метод място, с цел да скачат.

Хранене на зайци Пеперуда

Зайците Пеперуда не са претенциозни към храната. Лесно минават от един тип хранене към различен и бързо се приспособяват към нови диети. За да се храни пълноценно един заек Пеперуда са му нужни ежедневно зелени растителни типове. Треви като копривата, детелината и други зелении са нужда всеки ден. Твърдите сурови зеленчуци също би трябвало да бъдат разполагаем непрекъснато. Морковите, зелето и цвеклото са нещо, което всеки знае, че влиза в менюто на зайците.

Те обичат и варени картофи и това е едно от първите неща, които научава всеки собственик. Плодовете се дават обаче в дребни количества, повече с лечебна, в сравнение с с хранителна цел.

Клоните и върховете на дърветата, фуражът и сеното също са всекидневна нужда. Сеното би трябвало да се ревизира за смесени отровни треви като беладоната и лилията, които могат да натровят зайчето.

Поради разнообразието от храни, които този гризач обича, не е мъчно да му се сформира уравновесено меню, в което сама би трябвало да се прибавят витамините и минералите, от които тялото се нуждае.

Това животинче се храни 2 пъти денем, само че достъпът до прясна вода би трябвало да бъде непрекъснат. Не бива да се не помни нуждата му да остри непрестанно зъбите си и подобаваща храна за задачата също би трябвало да му се обезпечи. Качеството на храната ще подсигурява положителното храносмилане на животното.

Размножаване на зайци Пеперуда

Размножителната фаза при зайчетата Пеперуда включва чифтосване, носене, раждане, грижи за новородените и би трябвало прецизно да се следи. Женските са доста плодовити. Раждат 8 или повече дребни. Менюто на женската по време на бременността би трябвало да бъде обогатено с витамини и минерали в задоволителни количества, с цел да роди крепко потомство.

При раждането дребните би трябвало да се сортират по пол и тегло. Най-малките би трябвало да се отделят, тъй като са податливи на заболявания и се нуждаят от специфични грижи. Въпреки положителните наставнически инстинкти майката може да разпръсне дребните в клетката, а има случаи, когато даже ги изяжда. Затова процесът се следи непрестанно от индивида.

Малките са кърмени от майките си 24 дни, след това стартират да съчетават млякото с растителна храна. На 35 дни към този момент могат да преминат напълно на храната на възрастните.

Грижи за заек Пеперуда

Грижите за заека включват най-много хигиената. Клетката на животното би трябвало да бъде постоянно добре почистена, тъй като тя е директно обвързвана със здравето на зайчето.

Домашният любим би трябвало да се следи непрекъснато. Ако е прекомерно муден или от очите му изтича секрет, той има потребност от лекуване. Прехранването води до отичане на стомаха и може да аргументи гибелта на зайчето. Затова храненето се съблюдава строго.

Ваксинирането и обезпаразитяването на зайчетата е наложително, тъй като те са предразположени към разнообразни болести и смъртността е висока при занемаряване на предразположенията.

Някои обстоятелства за заек Пеперуда

Мини зайчетата от породата живеят по-дълго, в сравнение с огромните, което е особено за зайците въобще.

Не всички зайчета с петна са от порода Пеперуда. Разположението и характерностите на петната, присъщи за породата би трябвало да се познават добре, с цел да не бъдат комплицирани с разнообразни аномалии при други породи.

Тези порода не трябва да се кръстосва с други породи, което е постоянно срещана неточност. Качеството на козината се утежнява, както и усетът на месото.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР