Откакто през юли лодката на опозиционния политик Христо Иванов и

...
Откакто през юли лодката на опозиционния политик Христо Иванов и
Коментари Харесай

Файненшъл таймс : България влезе в групата на неудобните в ЕС

Откакто през юли лодката на опозиционния политик Христо Иванов и на съидейниците му акустира на плаж наоколо до черноморския парцел на Ахмед Доган и трима гардове го изтласкаха с още двама души във водата - подиуми, снимани на видео и гледани от над 1.2 млн. души, в България избухнаха всеобщи митинги против политическия клиентелизъм. Опонентите на държавното управление на премиера Бойко Борисов настояват, че казусът е дребно копие на проблемите на България с корупцията и върховенството на закона, съвсем 14 години откакто страната се причисли към Еврпейския съюз. Така стартира следващата задгранична обява за родината ни, този път на "Файненшъл таймс ", от 29 ноември.

Журналистите на авторитетната медия показват, че политическите компликации на Борис повдигат съществени въпроси пред Брюксел и пред другите страни от общността. Просто тъй като Европа не е съумяла да окаже задоволителен напън върху София да усъвършенства ръководството. Изданието добавя, че напрежението се е засилило още повече през последните няколко седмици откакто българското държавно управление блокира диалозите за приемането на Северна Македония в Европейски Съюз. С което предизвика съществени опасения, че България може да се причисли към Унгария и Полша и честите им конфликти с Брюксел и останалите страни членки на общността.

София получи милиарди евро от Европейски Съюз откогато бе призната в общността през 2007-а. В тази връзка "Файненшъл таймс " цитира изказванията на някогашния финансов министър Симеон Дянков, че парите, които се насочват към към момента най-бедната страна на Европейски Съюз, са част от казуса. "Европейските фондове на процедура ускоряват корупцията и контрола на страната ", показва Дянков. И добавя, че средствата " се употребяват за пазаруване, непосредствено или посредством авансово уредени планове, на огромна част от медиите и по този начин обезпечават отбрана на политиците ".

От присъединението си към Европейски Съюз България е страната с най-ниска оценка в корупционния показател на Прозрачност без граници и непрестанно пада в класацията за свободата на словото. Четири пети от българските жители показват рушветите като необятно публикувана процедура.

По мотив на появилите се фотоси с цялостното с евро нощно шкафче на Борисов и златните кюлчета и револвер върху него, както и на известията за къщата и приятелката в Барцелона, Дянков счита, че Брюксел доста късно е осъзнал заплахата от корупцията в България.

Христо Иванов пък разяснява за "Файненшъл таймс ", че Борисов е съумял да пожъне триумф на европейско ниво поради принадлежността на партия "ГЕРБ " към десноцентристката група в Европейския парламент. И тъй като не употребява антилибералната изразителност на Будапеща и Варшава. Докато в този момент България към този момент се счита за "част от по-широк модел на корупция и популизъм ", които въздействат върху вземането на решения в Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР