Откакто излиза в Космоса за първи път през 1961 г.

Откакто излиза в Космоса за първи път през 1961 г. ...

18-тонна китайска ракета падна на Земята.


Откакто излиза в Космоса за първи път през 1961 г. човечеството се справя доста лошо по отношение на това да го поддържа чист.

По оценки на НАСА в момента около Земята орбитират близо 21 000 космически отпадъци с големината на топка за софтбол и 500 000 отломки с размера на топче за игра. Тъй като те се движат със скорости от над 28 000 км. ч. биха могли да повредят сателит или космически кораб.

Миналата седмица тежаща 18 тона китайска ракета прелетя над Лос Анджелис и Ню Йорк преди да падне в Атлантическия океан, пише CNBC.

Това е и най-голямата космическа отломка, която пада неконтролирано на Земята, от 1991 г. насам.

8 800-те тона отпадъци, които хората оставят в Космоса, се превръщат в опасност. Случаи като този с китайската ракета вече не са рядкост. Миналия септември имаше подобен случай с участието на сателити на SpaceX и на Европейската космическа агенция.

Досега обаче е имало само един сериозен сблъсък. През 2009 г. американският сателит Iridium 33 и руския Cosmos 2251 се сблъскаха и се унищожиха взаимно над Сибир.

Експерти твърдят, че проблемът ще се задълбочи. До 2025 г. в космоса вероятно ще се изпращат по 1 100 сателита годишно. Броят на сателитите, които обикалят земята се очаква да нарасне четворно в следващото десетилетие.

Японската компания Astroscale, една от малкото с мисия да разчиства подобни космически отпадъци оставени от хората.

Швейцарският стартъп ClearSpace има по-конкретна цел, а именно премахването на 100-килограмова ракета носител Vega Secondary Payload Adapter (Vespa), която орбитира на около 650 км. над Земята. Компанията планира това да се случи през 2025 г.

Източник: blitz.bg