Откакто излиза в Космоса за първи път през 1961 г.

...
Откакто излиза в Космоса за първи път през 1961 г.
Коментари Харесай

18-тонна китайска ракета падна на Земята

Откакто излиза в Космоса за първи път през 1961 година човечеството се оправя много неприятно във връзка с това да го поддържа чист.

По оценки на НАСА сега към Земята орбитират близо 21 000 галактически боклуци с размера на топка за софтбол и 500 000 парчета с размера на топче за игра. Тъй като те се движат със скорости от над 28 000 км. ч. биха могли да повредят спътник или галактически транспортен съд.

Миналата седмица тежаща 18 тона китайска ракета прелетя над Лос Анджелис и Ню Йорк преди да падне в Атлантическия океан, написа CNBC.

Това е и най-голямата галактическа отломка, която пада неконтролирано на Земята, от 1991 година насам.

8 800-те тона боклуци, които хората оставят в Космоса, се трансформират в заплаха. Случаи като този с китайската ракета към този момент не са необичайност. Миналия септември имаше сходен случай с присъединяване на спътници на SpaceX и на Европейската галактическа организация.

Досега обаче е имало единствено един сериозен конфликт. През 2009 година американският спътник Iridium 33 и съветския Cosmos 2251 се сблъскаха и се унищожиха взаимно над Сибир.

Експерти настояват, че казусът ще се задълбочи. До 2025 година в космоса евентуално ще се изпращат по 1 100 спътника годишно. Броят на спътниците, които обикалят земята се чака да нарасне четворно в идващото десетилетие.

Японската компания Astroscale, една от дребното с задача да разчиства сходни галактически боклуци оставени от хората.

Швейцарският стартъп ClearSpace има по-конкретна цел, а точно премахването на 100-килограмова ракета притежател Vega Secondary Payload Adapter (Vespa), която орбитира на към 650 км. над Земята. Компанията възнамерява това да се случи през 2025 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР