Откъде идва цялата шведофилия“ у българите - шведска стена, шведска

...
Откъде идва цялата шведофилия“ у българите - шведска стена, шведска
Коментари Харесай

Откъде идват шведската тройка, шведската маса и шведската стена?

Откъде идва цялата „ шведофилия “ у българите - шведска стена , шведска маса , шведска тройка , все термини, в които са намесени скандинавците?

Шведската тройка

Започваме с шведската тройка . Това е секс с трима участника, нормално терминът изисква две дами и един мъж, само че това не е тъкмо по този начин. Ето по какъв начин стоят нещата в действителност:  През 1775 година шведският крал Густав III публично наел 20 години по-възрастния граф Адолф Фредерик Мунк да му помогне при половия акт със брачната половинка му кралица София Магдалена , тъй като срещал компликации, нещо не се получавало както би трябвало и не можели да заченат правоприемник.

На Мунк му се носела славата на „ Казанова “, а и бил по това време ухажор на придворната дама Ана София Рамстрьом . Графът в действителност оказал помощ, работил като полов инструктор по време на сеансите сред кралската двойка. И по негови сведения, които и до през днешния ден се пазят в шведския народен списък, докосвал интимните елементи на двамата.  И въпреки това да звучи като градска легенда, в действителност е добре документиран факт . Последвал скандал в двора и мълвата се разнесла из цяла Европа. Така бил лепнат термина шведска тройка.

Шведската стена
 
Шведската стена е това знамение, което знаем от салоните по физическо, на което нормално като ти се катери, не ти дават да се катериш, а като не ти се катери, те карат да се катериш. В множеството случаи остава малко неефикасно и най-много се връзват всякакви неща по него или се вършат маймунджилъци.  Опасяваме се, че огромна мистерия тук няма. Това знамение било измислено от учителя Пер Хенрик Линг (Pehr Henrik Ling), който е швед и имал артрит, та си правел извършения на него. Когато Швеция била под наполеоновата окупация, шведският крал упълномощил на Линг да сътвори кралски гимнастически институт, с цел да се образоват младежите на физическа просвета. Та той бил основан, шведската юноша висяла по шведските стени, а Линг измислили и трапец.

 
И тъй като това е началото на физическото образование, във всеки физкултурен салон би трябвало наложително да има шведска стена и трапец - тези изконни шведски атрибути.-->
 
През 1793 година немецът Йохан Гут Муц разгласил книгата " Гимнастика за младежите ", където като наложителен съставен елемент в образованието била включена и шведската стена. После тя се популяризирала по целия свят - в Америка , Русия и по този начин нататък, към този момент под името шведска стена.

Шведската маса
 
Какво е шведска маса - огромна платформа с доста блюда, към които хората се блъскат, препълват си чиниите и отново отиват да си вземат. Не се сяда към нея, въпреки че в родната просвета има случаи на седнали към шведска маса. И като им се направи забележка, че това е шведска маса, те споделят: Като дойдат шведите, ще станем  И тук няма изключително загадка. Оригиналният термин е сморгасборд ( smorgasbord ) и значи сандвич. Smorgas (хляб и масло), bord - маса и smorgasbord - масата с намазаните сандвичи. Идва още от XIV век.
 
Търговците и представителите на висшата класа по това време в Швеция като се събирали, преди да седнат за главно хранене, заставали към сходни маси с шнапс и мезета . Това са случвало от 2 да 5 часа преди главното хранене. Разговаряли, попийвали, похапвали от ордьоврите. И тъй като общо взето си се наяждали, отпаднала нуждата от особено хранене.  Светът научил всеобщо за сморгасборда на олимпийските игри в Стокхолм през 1912 година, когато в хотелите и на формалните срещи не сервирали обяд и вечеря, а имало сходни маси. Те в действителност са шведски, въпреки че и финландците, както и датчаните имат сходна процедура.

Но както забелязвате, и шведската тройка , както и шведската стена и шведската маса са си в действителност шведски изобретения. Така че не е въпрос на шведофилия - въпрос на национално почитание.

Вижте още няколко известни израза и историята, която стои зад тях:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР