Отиваме в Куба. Наемаме къща в покрайнините на Хавана. Луксозна

...
Отиваме в Куба. Наемаме къща в покрайнините на Хавана. Луксозна
Коментари Харесай

В Куба интернетът най-накрая ще достигне домовете и хотелите

Отиваме в Куба. Наемаме къща в покрайнините на Хавана. Луксозна къща с всички нужни атрибути, които един вселенски екскурзиант може да желае - елегантно обзавеждане, нови уреди, висок клас творби на изкуството, басейн на покрива на къщата, панорама към океана.

Звучи като в приказка, само че въпреки всичко нещо липсва - нещо, което спъва голяма част от туристите; нещо, което не сме привикнали да липсва - интернет.

Собственичката на сходна къща - 47-годишната Леандис Диас - споделя, че е обстановката е смешна. Потенциални клиенти се отхвърля единствено поради неналичието на интернет, а всеки, който отива в Куба и освен, несъмнено, желае да употребява интернет, това е обикновено, споделя Диас.
 Куба пуска домакински широколентов Интернет
Куба пуска домакински широколентов Интернет

Проектът потегля първо в част от Хавана

Проблемът е народен - Куба е едно от най-слабо окабелените и свързани страни в Западното полукълбо. В понеделник обаче страната предприе стъпка, която скоро може да постави завършек на интернет рецесията там - влязоха в действие нови регулации, целящи да разширят достъпа до интернет на екзотичния остров, написа The New York Times.

Предприетите от управата ограничения разрешават да се основават частни кабелни и Wi-Fi мрежи в частни къщи и бизнеси. Позволява се вноса на рутери и друго съоръжение, въпреки и държавното управление да държи с " стоманен пестник " безспорен монопол върху достъпа до интернет.

Куба стана " онлайн страна " през 90-те години на предишния век. Страната от този момент изостава в това отношение от огромна част от света, където се следи все по-голям блян за съгласуваност. От години на острова достъпът до интернет е доста безценен и прецизно следен поради терзанията на управляващите, че предоставяната от мрежата независимост на разпространение на информацията може да има евентуален подривен публичен резултат.

Въпреки че държавното управление признава, че развиването на икономическите процеси сигурно изисква по-голяма съгласуваност, продължава да се следи и страхът, че по-широкият достъп до услугата може да подхрани обществени несъгласия от доста и разнообразни характери, разяснява професорът по политически науки в Американския университет във Вашингтон Уилям ЛеоГранд.

" Винаги е имало напрежение сред политическия риск от разширението на достъпа до интернет и икономическата нужда от това ", изяснява преподавателят.

Спрямо новите регулации жителите ще могат да свързват със своите лични рутери и съоръжение, както и да споделят мрежата с други хора. Въпреки това обаче в страната е неразрешено да има дребни оператори, които да либерализират този бизнес - монополната Държавна телекомуникационна компания ще бъде единственият интернет снабдител в цялата страна.

С новите правила ще се легализират някои към този момент съществуващи частни мрежи, които досега са били секрети и са функционирали благодарение на контрабандно съоръжение. По този метод ще се даде подтик на туристическия поток - заведения за хранене, кафенета, хотели и други ще могат да оферират услугата легално - нещо, което е измежду първите условия в огромна част от света.

През 2013 година Куба позволи обществения достъп до интернет. Даже беше пусната държавна услуга за основаването на електронни пощи на хората, притежаващи мобилни телефони.

Две години по-късно, през 2015 година, управляващите сътвориха 35 точки в страната, където имаше достъп до безжичен интернет против възнаграждение. Таксите за достъп до мрежата бяха понижени и все доближиха до 10% от междинната месечна заплата. Въпреки това обаче тези " горещи точки " станаха доста известни. Огромните скупчвания в парковете на хора, втренчени в смарт телефоните и преносимите компютри, станаха всекидневие.

По данни на неправителствената организация Freedom House, следяща равнището на демокрацията по света, към края на 2018 година тези " горещи точки " в Куба са били към 800.

В края на 2018 година интернетът стана дори известен на острова, тъй като кабинетът позволи да се предлага 3G услуга, която предлага цялостен достъп до мрежата за мобилни телефони.
 Вече и в Куба: Мобилен интернет
Вече и в Куба: Мобилен интернет

Президентът Мигел Диас-Канел вижда в интернет капацитет за стопанската система и опция да пази революцията си онлайн

Домашните законни връзки обаче остават необичайност и до през днешния ден - към предишния декември единствено 67 000 домове са разполагали с интернет. Повечето легални мрежи, до които са имали достъп офиси, са били лимитирани за прилагане до избрани държавни чиновници и някои специфични специалности. Незаконните връзки станаха фешън - посредством контрабандно или домашно съоръжение. И държавното управление беше наясно с това, заради което с новите текстове дава период от два месеца на тези противозаконни мрежи да бъдат приведени в сходство със закона.

" Тези регламенти способстват за информираността на обществото, за благосъстоянието на жителите, за суверенитета на страната, за отбягване на разстройствата в радиочестотния набор, както и за попречване на нездравословното влияние на нейонизиращото излъчване ", се показва в изказване на Министерството на известията по отношение на новите регламенти.

Според анализатори краткосрочният резултат от новото законодателство ще бъде най-малък. Относно дълготрайния резултат - дяволът се криел в детайлите, както споделя Тед Хенкен, професор по кубински въпроси в колежа Baruch в Ню Йорк.

" Куба има традицията да съпровожда новите регулации, които наподобява, че " отварят " нещата (пазара, пътуванията, интернет и т.н.), с нови наказания и надзор ", изяснява ученият. По думите му в случай че законът контролира всички многочислени цифрови услуги и решения, които се появиха на пазара през последните година, то това не би трябвало да се възприема като сериозна стъпка напред.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР