Отговорността за убийството на 53 украински военнопленници при взрива на

...
Отговорността за убийството на 53 украински военнопленници при взрива на
Коментари Харесай

Вината за убийството на 53 военопленици в Еленовка е на Русия, твърдят експерти

Отговорността за убийството на 53 украински военнопленници при гърмежа на 28 юли в следения от Русия затвор в Еленовка е на съветските сили. Това се твърди в отчет на основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW). Експертите обръщат внимание на лъжата на Кремъл, че сякаш за убийството на пленниците е отговорна самата Украйна, оповестява OFF News.
Прочетете още
„ Сателитни и други изображения от мястото демонстрират, че единствено една постройка е била развалена вследствие на офанзивата, стените на тази постройка не са били разрушени и в близост няма кратери от снаряди, което безапелационно демонстрира, че разрушението на пандиза е било в следствие или на целеустремен удар, или на подложен вътре запалителни или взривни субстанции “, настояват анализаторите, представени от УНИАН.

Ако Украйна беше употребила за удара нещо друго, а не HIMARS, офанзивата съвсем несъмнено щеше да остави съпътстващи увреждания към оборудването, в това число кратери и други развалени здания. ISW цитира американски чиновник, който сподели пред Politico, че „ доказателствата демонстрират, че офанзивата не е осъществена от Киев “.

Вземайки поради оценката на Съединени американски щати, че HIMARS не са били употребявани в нападението, ISW счита, че Русия е виновна за тази офанзива против украински военнопленници в нарушаване на Женевските конвенции.

Както УНИАН заяви по-рано, нощта на 29 юли проехтя гърмеж на територията на някогашния затвор в град Еленовка във краткотрайно окупираната територия на Донецка област. В резултат на това постройката, в която бяха украински военнопленници, изведени от „ Азовстал “, беше разрушена.

Веднага след гърмежа Русия упрекна въоръжените сили на Украйна за осъществен обстрел на пандиза. Руската страна разгласи за повече от 50 починали бранители на Украйна, като броят на ранените беше незнаен. Украинските правоохранителни органи дефинираха детонацията в Еленовка за съветски терористичен акт за укриване на военни закононарушения, дискредитиране на въоръжените сили на Украйна и спиране на доставките на оръжие. Киев упорства Организация на обединените нации иМеждународният комитет на Червения кръст неотложно да реагират на терористичната офанзива и да изпратят инспекционна задача на място.

Според украинското разузнаване нападението е осъществено от наемници от ЧВК " Вагнер " по персонално напътствие на номиналния притежател на частната войска Евгений Пригожин. Във връзка с терористичната офанзива в Еленовка президентът на Украйна Володимир Зеленски означи нуждата от ясно юридическо признание на Русия за държавен спонсор на тероризма.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР