Отговорност за недоброто представяне на националния отбор по футбол и

...
Отговорност за недоброто представяне на националния отбор по футбол и
Коментари Харесай

Балъков: Собствениците на клубовете трябва да обърнат внимание на школите

Отговорност за недоброто показване на националния тим по футбол и отсъствието на България от огромни шампионати към този момент 17 години би трябвало да се търси освен от управлението на Българския футболен съюз, а и от притежателите на клубовете у нас.

Това съобщи Красимир Балъков в специфичното издание на предаването " Тази заран " от родния му град Велико Търново, отдадено на Деня на независимостта.

Снимка: bTV

Според някогашния футболист на " Етър ", португалския " Спортинг " и немския " Щутгарт ", точно ръководителите на клубовете би трябвало да обръщат повече внимание на детско-юношеските школи и да предизвикват младите играчи. Помощ за спорта би трябвало да оказва и страната.

" Истината не се крие в управлението на Българския футболен съюз. Истината е в притежателите на клубовете. Няма какво да се заблуждаваме. Собствениците на клубовете дават средствата си за футбола, а не БФС. Той може единствено да се опита да внася някакви закони, които да оказват помощ на футбола. Всъщност, самите притежатели и управленията на клубовете, би трябвало да извърнат по-голямо значение на детско-юношеския футбол. Там се работи, само че не задоволително. Другият проблем е политиката. В една Унгария политиката оказва помощ извънредно доста на футбола. Тя построи игрища. Ние нямаме нов стадион, с изключение на на " Лудогорец ". Доста са нещата, които могат да се разясняват в общественото пространство ", съобщи Балъков.

Снимка: Lap.bg

" Не спирам да имам вяра. Поради тази причина се прибрах в България. Опитах се на няколко места да дам нещо от себе си, което съм научил извън. Не е елементарно в България да се работи във футбола, тъй като трябват извънредно доста средства за инфраструктурите, за детско-юношеските школи, за мъжкия футбол. Без политически тил няма по какъв начин да стане. Мисля, че е време след тези избори да се направи държавно управление, с цел да се опитаме и ние - футболните хора, да приказваме с новите политици и да забележим по какъв начин можем да помогнем на футбола ", добави още някогашният футболист.

Той разяснява и идния конгрес за избор на нов президент на БФС. Изборите би трябвало да се състоят на 12 октомври. Сред претендентите е Димитър Бербатов, а към момента не е ясно дали актуалният президент Борислав Михайлов ще се включи в борбата за поста за пети следващ път.

" Както в политиката, по този начин и при нас, хора има разнообразни - с разнообразни хрумвания и разнообразни стремежи. Не виждам нищо неправилно. Който има желанието да се кандидатира и да бъде участник в изборите за Българския футболен съюз, е добре пристигнал. Всяка една конкуренция ражда дейности и триумф в този спорт. Да изчакаме и да забележим. Малко е объркана обстановката с изборите. Още не се знае по кое време ще бъдат, по какъв начин ще бъдат, само че в най-скоро време ще се разбере ", съобщи Балъков, който за последно заема поста на основен управител в ЦСКА 1948.

Снимка: Lap.bg

Футболист номер 1 на България за 1995 и 1997 година описа, че в действителност почитателите на " Етър " Велико Търново не са го пуснали да отиде в различен български тим, затваряйки улици в града.

" Трудно се разделих с Търново. Имах неповторим треньор в детско-юношеската школа - Васил Матев, и в мъжкия тим - Георги Василев, с които работих повече от 10-12 години. Те са ме построили като футболист и раздялата беше с двойни усеща - с горест, по това, което оставям, и наслада, за това къде отивам. Велико Търново имаше неповторими треньори, които бяха доста способени и знаеха какво вършат. Благодарение на тях израснаха футболисти, които дадоха приноса си за триумфите на националния тим през 1994 година Не единствено във Велико Търново. Концепцията на България за футбола беше доста добра. Във всеки един град имаше спортно учебно заведение, в което се образоваха и израстваха, доста се работеше. В момента не се работи толкоз. Бяхме в час с времето ", съобщи той.

Снимка: Ладислав Цветков

Балъков разкри, че обича да се връща в родния си град, макар че по-често е в София. Наскоро цялото семейство се е събрало, а родителите на футболиста, част от българския отбор, който стана четвърти в света през 1994 година, са видели за първи път своя правнук Диего.

" Мисля, че Велико Търново му хареса. Доста разходки направихме. Даже, като се прибра в Германия, искаше още веднъж да пристигна ", описа Балъков.

Снимка: Lap.bg

" Ще бъда най-щастлив, в случай че един ден футболното общество успее да се сплоти с факторите, които са ни нужни - с политиката и политиците, които да оказват помощ за значимата крачка. Ако кажа, че ще успеем в близко бъдеще, ще излъжа. Изгубихме доста време. Изисква се пренастройваме и доста вложения. Всичко би трябвало да се усъвършенства, да се усъвършенства работата с деца и юноши, за са имаме повече гении, които да ни носят триумфи ", приключи Балъков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР