Отговорите на корона кризата от двете страни на Атлантика създават

...
Коментари Харесай

ЕС изостава драстично от САЩ във възстановяването

Отговорите на корона рецесията от двете страни на Атлантика основават предпоставки за възобновяване на две скорости - по-бърза в Америка и по-бавна в Европа. Размерът на фискалните тласъци в Съединени американски щати е решителен мотор за бързото изплуване на най-голямата международна стопанска система.Това дава съображение да се счита, че Съединени американски щати ще се развиват по-бързо от тази година, до момента в който еврозоната и Европейски Съюз ще бъдат лимитирани поради по-ниските обществени разноски, продължаващите по-строги ограничавания за бизнеса и по-бавната имунизация.

Има обаче и други аргументи, позволяващи на стопанската система на Съединени американски щати да се върне към равнището отпреди рецесията по-бързо от страните в Европейски Съюз. Икономисти означават " институционалния проблем " в Европейски Съюз като затруднение пред възобновяване му. Въпреки че страните от съюза изненадаха прелестно предходната година, като се сплотиха и утвърдиха основаването на оздравителен фонд в размер от 750 милиарда евро, тези пари към момента не са разполагаем на 27-те страни от блока. Необходими са още поредност от стъпки, преди Европейската комисия да може фактически да излезе на финансовите пазари, с цел да обезпечи средствата. Амбициите са това да стане това лято, а Франция и Германия приканват Брюксел за по-бързо утвърждение на националните проекти. За разлика от това американският президент Джо Байдън прокара новия пакет за фискални тласъци в размер на 1.9 трлн. $ след единствено два месеца на поста.

Една от най-големите разлики сред Съединени американски щати и еврозоната е, че сривът през 2020 година беше доста по-тежък във валутния съюз. Докато стопанската система на Съединени американски щати се сви с 3.5%, тази на еврозоната спадна с съвсем два пъти повече. Като се има поради дълбочината на рецесията през предходната година, страните от валутния съюз естествено ще би трябвало да положат повече старания да се възстановят през 2021 година Предвижданията сочат, че брутният вътрешен артикул (БВП) ще се усили с 4.4% тази година, до момента в който растежът в Съединени американски щати се чака да доближи 6.4%.

Първото тримесечие разликата е още по-внушителна - американската стопанска система набъбна с 6.4% по отношение на предходното, до момента в който тази на еврозоната се сви с 0.6% и валутният съюз (както и ЕС) изпадна за повторно в границите на година в техническа криза. Добрата вест за Стария континент е, че въпреки и със забавяне, стопанската система е настроена за начало на отскок след анулация на рестриктивните мерки и ускорение на имунизацията, което значи, че сегашната картина ще се промени бързо.
Икономически раздор
Ако прогнозите за годишния стопански напредък се осъществен (има и по-смели упования за американския БВП), разликата сред стопанските системи от двете страни на Атлантика ще нарасне още повече. Данните за заетостта в Съединени американски щати демонстрираха, че през март са били основани над 900 хиляди работни места. Това е най-хубавият резултат от предишния август и отразява положението на стопанската система към средата на март, когато се подава инофрмацията. През април обаче беше регистриран срив, което е сигнал, че пазарът на труда продължава да не е резистентен. Погледът към високочестотните стопански данни за последните седмици на март - от ежедневните вечери в заведения за хранене до държанието при търсене в Гугъл, допуска, че от този момент възобновяване се е ускорило още. Това е добра вест, тъй като даже и след последните данни за работните места над 8 млн. по-малко американци работят спрямо преди пандемията.

Високочестотните данни, идващи значително от частния бранш, са потребни при идентифицирането на стопански повратни моменти, преди да излязат тези на държавното управление, които идват по-бавно. През март и април 2020 година, доста преди публикуването на формалните данни, тъкмо те демонстрираха, че стопанската система се срутва. Година по-късно те сочат братното.
Капитал - брой 19
Използвайки данни за подвижността от Гугъл, сп. Economist е основало показател на икономическа интензивност, който мери визитите на хората на работни места, търговски обекти и места за отдих. Преди два месеца показателят беше с 30% под изходното равнище преди пандемията, а при започване на април - с 20%. Други високочестотни данни демонстрират сходни трендове. Броят на пасажерите, минаващи през американските летища, нараства бързо, заетостта на хотелите - също.
" Не желаете да махнете патериците - нито фискалната, нито паричната, до момента в който пациентът в действителност не може да върви добре, а това значи да подкрепите добре възобновяване. " Кристин Лагард, шеф на ЕЦБ
Ускорената имунизация води до разхлабване на рестриктивните мерки, а когато хората излязат от домовете си, имат пари - на през март Министерството на финансите подава 250 милиарда $ в банковите сметки на жителите, добавяйки ги към 1.5 трлн. спомагателни персонални спестявания (около 10% от годишните потребителски разходи), които семействата са натрупали до края на 2020 година Резултатът от всичко това е, че Съединени американски щати евентуално ще записват огромен растеж на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие на 2021 година Ако това се случи, няма да е изненадващо, в случай че месечно бъдат наети над 1 млн. души в близко бъдеще. Равнището на безработица може да бъде покрай своето предпандемично равнище много скоро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР