Отговорът на ръководителите на Фейсбук за кризата с Кеймбридж Аналитика“

...
Отговорът на ръководителите на Фейсбук за кризата с Кеймбридж Аналитика“
Коментари Харесай

Зукърбъг и Сандбърг "се измъкват"


Отговорът на ръководителите на Facebook за рецесията с „ Кеймбридж Аналитика “ рискува да разкрие техните публични облици и евентуалните им политически покупко-продажби, се споделя в разбор на "Политико".

Бавното, несигурно реагиране на Facebook на абсурда по отношение на потреблението на данните на хората може би нанася трайни вреди на репутацията на Марк Зукърбърг и Шерил Сандбрг, двамата най-известни мениджъри на Facebook.

Зукърбърг, създателят и основен изпълнителен шеф на обществената мрежа, изчака до сряда, с цел да приказва за несъгласията, свързани с всеобщото приключване на данни от Facebook, към компания, обвързвана с акцията на Тръмп, „ Кеймбридж Аналитика “ - признавайки "нарушаване на доверието" и обрисувайки стъпките, по които компанията ще поправи стореното. Сандбърг, основният действен шеф, чийто бестселър "Lean In" поведе след нея многочислени почитатели, малко по-късно стартира да приглася на Зукърбърг.

В изявление по CNN Зукърбърг сподели, че е подготвен да свидетелства пред Конгреса, само че не се е заел изцяло, казвайки: "Щастлив съм, в случай че това е вярното за правене нещо."

Изглежда, че той също по този начин показва подготвеност към някаква форма на държавен контрол.

"Всъщност не съм сигурен, че не би трябвало да бъдем регулирани", сподели той, проявявайки интерес към законодателството да изисква повече бистрота към онлайн политическите реклами.

Но тези думи пристигнаха прекомерно късно и прозвучаха прекомерно насилствено за все множеството критици на двамата ръководители, които постоянно притеглят толкоз внимание на депутати, вложители и медии, колкото международните водачи. Като обществените лица на колоса в обществените медии, Зукърбърг и Сандбърг провокираха голяма рецензия за това, че им бяха нужни шест дни, с цел да реагират на разкритията и също така да го създадат по извънредно следен метод.

"Сигналът, който подават, е, че се нуждаят от нов мениджърски екип и това е трагично, тъй като Марк и Шерил са извънредно талантливи", съобщи Роджър Макнами, вложител и консултант на Facebook. "Идеята, че те нямат смелостта да се изправят против критиците си и да се изправят пред грешките, които вършат, ми се коства невъзможна за схващане. “

"Ако бях член на Конгреса, щях да бъда извънредно скептичен", прибавя Макнами, който е съосновател на Центъра за хуманни технологии, група, критикуваща въздействието на Силициевата котловина върху обществото. "Те безусловно хитруват за безусловно казано всичко в този развой. Не мога да си показва, че това ще бъде признато."

Дори в писменото си изказване от сряда следобяд Зукърбърг призна, че Facebook знае от 2015 година, че "Кеймбридж Аналитика" е обработвала данните.

"Все още желая да знам за какво Facebook толкоз дълго време не е направила нищо по този въпрос", сподели сенаторът от Вирджиния Марк Уорнър, най-популярният демократ в комисията по разузнаването. Той призна, че Facebook е подхванала "основна първа стъпка", като се съгласи да уведоми клиентите, чиито данни са били изтеглени, само че съобщи, че основният изпълнителен шеф би трябвало да направи повече.

"Зукърбърг би трябвало да свидетелства пред Сената и да отговори на някои сложни въпроси за съветската активност на платформата и метода, по който компанията му пази - или не - данните на своите потребители", сподели Уорнър.

Проблемите на Facebook бързо преляха отвън политическата сфера. Рекламодателите към този момент показват угриженост по отношение на наличието на платформите на компанията, а някои даже заплашиха обществено да скъсат връзките. Една онлайн акция, която приканва хората да "#DeleteFacebook" също стартира да се популяризира, пробвайки се да направи утежняване в обществената мрежа с 2,2 милиарда консуматори.

Зукърбърг и Сандбърг имат доста да губят, защото и двамата ръководители са надълбоко ангажирани с въпроси, свързани с политиката, отвън загрижеността за Facebook. Зукърбърг е водил национална акция за промяна във връзка с имиграцията - поставяйки го срещу президента Доналд Тръмп - и се захвана с едно пътешестване из задачите Съединени американски щати през предходната година, което порази доста хора като въведения към бъдещо присъединяване в конкуренция за публичен пост. Междувременно Сандбърг е либерален състезател във властта и е бил считан за евентуален претендент за министър на финансите, в случай че Хилъри Клинтън беше спечелила през 2016 година

Facebook продължава да губи равновесие след разкритията, че компанията „ Кеймбридж Аналитика “, която обработва данни и е взела участие в предизборната акция на Доналд Тръмп, непозволено е получила информация за към 50 милиарда консуматори на Facebook посредством изследване на учител във висше учебно заведение. Допреди 5 дни обстановката не беше осветлена, когато „ Ню Йорк Таймс ” и лондонският „ Обзървър ” оповестиха детайлности за това дали Cambridge към момента разполага с част от информацията.

Дните на безмълвие на управлението на Facebook, бяха последвани от писмени изказвания, които съгласно доста законодатели са се появили прекомерно късно и доста въпроси са останали без отговор. Мнозина повториха апелите си Зукърбърг да даде пояснения пред Конгреса.

„ Виждал съм хора, които идват с една известност и си потеглят с друга ”, сподели конгресменът Иманюъл Клийвър, който по-рано е подлагал на критика неналичието на задоволително разнообразие на работната мощ и се срещна със Сандбърг през октомври. „ Всичко ще зависи от желанието му да пристигна ”.

В известие във Facebook в сряда Зукърбърг изброи серия от стъпки, които Facebook прави за стягане на сигурността. Facebook ще блокира подизпълнители, основали приложения, които нарушават политиката му, даде обещание Зукърбърг.

„ Носим отговорност да пазиме данните си и в случай че не можем да го създадем, тогава не заслужаваме да ви служим ”, написа той. „ Работя върху това, с цел да схвана какво тъкмо се е случило и по какъв начин да подсигурявам, че това няма да се случи още веднъж ”.

Лобист от софтуерната сфера, поискал анонимност, с цел да приказва изрично за изключителната обстановка, сподели, че дейностите на Facebook основават провокации за индустрията в по-широк проект във Вашингтон, защото законодателите ще ревизират обичайните регламенти в полза на софтуерните компании.

„ Въпросът за поверителността на потребителите постоянно е бил мотив конгресмените да акцентират, че пазят гласоподавателите си. Това е доста популистко обръщение ”, сподели лобистът. „ Ако бях претендент за член на Конгреса тази есен, щях да отида на място и да се разправя с нелепостите във Facebook ”.

Facebook отбрани отговора на управлението си даже преди да се появят писмените изказвания. „ Марк, Шерил и техните екипи работят непрекъснато, с цел да обзет всички обстоятелства и да подхващат съответни дейности отсега нататък, тъй като схващат сериозността на въпроса ” сподели представител на компанията във вторник.

Бил Уейлън – откривател от института „ Хувър ”, който е работил за някогашния губернатор на Калифорния Пийт Уилсън, сподели, че фактът, че политиците и от двете страни са взели на мушка обществената мрежа, демонстрира, че посещаване на Капитолия е неизбежно. Но съгласно него бързите обороти на новините в ерата на Тръмп може да проработят в полза на Зукърбърг.

„ В Америка на Доналд Тръмп въпросът, когато се случва несъгласие, е какъв брой дълъг живот ще има това несъгласие “, сподели той.

Технологичната промишленост от дълго време е основала ръководители, чиито персонални марки са на равна нога с тези на техния бизнес, без значение дали това е Джеф Безос в "Амазон" или Илън Мъск в "Тесла". Понякога тази динамичност отразява добре бизнеса или може да аргументи главоболия, какъвто беше казусът с някогашния основен изпълнителен шеф на "Юбер" Травис Каланик, който се отдръпна след поредност от несъгласия в управлението.

И по време на деликатен обзор от политици софтуерните ръководители са поемат на драго сърце пътя към Вашингтон за противоречиви диалози с депутатите.

Предишният президент на Google Ерик Шмит приказва за практиките за търсене на компанията по време на съвещание в Сената през 2011 година Две години по-късно изпълнителният шеф на „ Епъл “ Тим Кук се обърна непосредствено към сенаторите, до момента в който проверяваха данъчните практики на компанията. През 1998 година тогавашният ръководител на Microsoft Бил Гейтс парира загрижеността на законодателите от монопол на своята компания в показания по отбраната си.

Но откогато „ технопроблемите “ започнаха да зреят след изборите през 2016 година, доста компании се принуждават да пазят най-големите си шефове отвън светлината на прожекторите на Вашингтон. Facebook, Google и Туитър изпратиха своите висши юристи и чиновници по сигурността на три чувания по отношение на намесата на съветската интервенция в изборите предходната есен, решение, което някои законодатели намерено дефинираха като недопустимо.

Зукърбърг сподели в изявлението за CNN, че това, че има две дъщери, му е дало нова визия за неговото завещание като татко и водач.

"Мислех, че за мен най-важното е, че имам най-голямото допустимо влияние в целия свят, което бих могъл да имам", сподели Зукърбърг. "Сега в действителност ме интересува дали върша нещо, с което моите девойки могат да порастват и да се гордеят с мен." /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР