Отговорът на държавите срещу коронавируса, където x = фискалния стимул

...
Отговорът на държавите срещу коронавируса, където x = фискалния стимул
Коментари Харесай

Мерките на развити и развиващи се страни съвпадат, размерът на стимулите - не

Отговорът на страните против ковид, където x = фискалния тласък като % от Брутният вътрешен продукт, а y = строгостта на приложените ограничения, където 100 са най-строгите вероятни.

Увеличаване

Отговорът на страните против ковид, където x = фискалния тласък като % от Брутният вътрешен продукт, а y = строгостта на приложените ограничения, където 100 са най-строгите вероятни.

Преглед на оригинала Смаляване

Валутни запаси като % от разноските по погасяване на външен дълг и други търговски разноски при положения на рецесия.

Увеличаване

Валутни запаси като % от разноските по погасяване на външен дълг и други търговски разноски при положения на рецесия.

Преглед на оригинала [Morgan Stanley] Смаляване
Над 90 страни са поискали помощ от МВФ. Когато световната финансова рецесия удари страните с разрастващи се стопански системи през 2008 година, се развиха два сюжета. Инвестиционният капитал се изтегли от финансовите пазари, а мигрантската работна ръка напусна работното си място и се завърна по родните си градове и села. Откакто коронакризата удари, първият сюжет се повторя в невиждан мащаб: Институтът за интернационалните финанси регистрира най-големия отлив на вложения от разрастващите се стопански системи през март - съгласно интернационалната асоциация близо 83 милиарда $ са изтеглени от съответните пазари на акции и облигации. Колкото до втория сюжет - завръщането на работната ръка по родните места е възпрепятствано от напъните на държавните управления да лимитират напредването на популацията, с цел да забавят разпространяването на COVID-19.

Най-малко 27 разрастващи се стопански системи са наложили национални ограничавания върху свободното напредване, съгласно Томас Хейл и Самюъл Уебстър от Оксфордския университет. Виетнам е последната страна в листата, която изиска от жителите си да останат у дома до 16 април. Премиерът на Пакистан Имран Хан в началото предизвести, че ограниченията ще донесат апетит и съсипия. Но даже Пакистан " бързо промени мнението си от " не можем да си позволим ограниченията, до не можем да си позволим да не ги наложим ", отбелязва Чарли Робъртсън от капиталовата банка Renaissance Capital.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ограничения не за всички артикули и услуги

Всички страни са пощадили " главните " артикули и услуги от рестриктивните мерки. Но кои неща са " съществени "? Списъкът на Индия, произлизащ от закон, признат през 1955 година, изначало не загатваше продуктите за хигиена, което провокира комплициране. Южна Африка побърза да добави пастата за зъби и бебешките артикули към листата с " съществени артикули ", откакто ги бяха пропуснали. Има и неточности при включването в листата. Дни след затварянето си, държавното управление на Южна Африка откри, че някои заведения за хранене неправилно са получавали документи, с цел да продължат работа.

Дори промишленостите, които се смятат за съществени, могат да пострадат от по-строги ограничавания. Един фармацевтичен цех в Северна Индия споделя, че може да създава, само че не и да доставя артикули. Производител на капсули за медикаменти в последна сметка получи позволение да продължи да работи. Но до тогава някои от чиновниците му към този момент бяха напуснали града, а други бяха прекомерно уплашени, с цел да се върнат на работа.

Докато предходните рецесии постановиха ограничавания на финансовата и икономическата интензивност, тази рецесия наложи ограничения, които Алберто Рамос от Goldman Sachs назовава " физически ограничавания ". Според него Латинска Америка се чака да претърпи най-тежката криза от Втората международна война насам, надвишавайки даже дълговата рецесия от 80-те години. Много зависи от това какъв брой дълго ще траят ограниченията. Индия счита да бъде анулира карантината на 15 април, само че рестриктивните мерки могат да останат в областите в странта с максимален брой инфекции, показва Приянка Кишор от Oxford Economics. Няколко от тези щати, в това число Махараштра и Карнатака, са измежду най-важните райони за стопанската система на Индия. Ако 60% от страната остане под карантина до края на април, Индия може да загуби до 10% от Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие, пресмята Приянка Кишор.

По-строги ограничения

Мерките в доста разрастващи се страни са толкоз строги, колкото и развитите, или даже повече, демонстрира показател, основан от гореспоменатите Хейл и Уебстър, измерващ " строгостта " на ограниченията, наложени от държавните управления в отговор на пандемията. Но за разлика от по-богатите страни, едвам няколко държавни управления на разрастващи се стопански системи могат да съпоставят тази суровост с еднообразно великодушен фискален тласък, съгласно данните, събрани от Шерилин Рага от Института за интернационално развиване.

Малайзия може да бъде едно от дребното изключения. Държавата от Югоизточна Азия показа пакет от помощи, равняващ се на над 16% от Брутният вътрешен продукт, в това число гаранции за заеми, дотации за заплати и даже безвъзмезден интернет през интервала на обществено разграничаване. Но доста други разрастващи се стопански системи не могат да одобряват сходни размери на тласъците. Индия да вземем за пример разгласи проект за подкрепяне на бедните на стойност 1.7 трлн. рупии (23 милиарда долара) или едвам към 0.8% от Брутният вътрешен продукт. Това включва даже авансово плануваните разноски, които просто ще бъдат изразходвани по-рано. Фискалният тласък на Южна Африка е стеснен заради увеличаващите се разноски по заемите на страната. Миналата седмица Moody`s се трансформира последната от трите огромни рейтингови организации, които намалиха рейтинга на страната, като пресметнаха, че бюджетният недостиг през тази фискална година ще надвиши 8% от Брутният вътрешен продукт и че дългът й, в това число гаранциите за държавните предприятия, ще набъбнат от 69% от Брутният вътрешен продукт до 91% до 2023 година

Централните банки действаха преждевременно, намалявайки лихвените проценти, макар поевтиняването на валутите на разрастващите се стопански системи. Някои централни банки, в това число тези в Колумбия и Южна Африка, подражават на Федералния запас, купувайки държавни облигации, с цел да понижат неустойчивостта на пазара. Индонезия ще прескочи медиатора: новите правила разрешават на нейната централна банка в краен случай да купува облигации непосредствено от държавното управление.

Но нита една страна с разрастваща се стопанска система (почти по дефиниция) не може да си разреши да пренебрегва напълно своя валутен курс. Руската централна банка да вземем за пример неотдавна се въздържа от понижаване на лихвените проценти, защото цената на рублата се намали трагично след спада в цените на петрола, откакто страната скапе връзките си със Саудитска Арабия при започване на март. Тази ценова война докара котировките на американския нефт до под 20 $ за барел, което се случва за първи път от 2002 година

В някои страни (като Аржентина) държавните управления към момента имат забележителен външен дълг в интернационална валута. В други страни фирмите имат подобен дълг (Турция). А в други страни (Южна Африка) огромен дял от дълга в локална валута се държи от чужденци, които ще се откажат да преобърнат ресурсите си в локалната валута, в случай че валутата стане неуправляема.

Помощ от МВФ

За да се мери уязвимостта на страните, анализаторите от Morgan Stanley пресмятат размера интернационалния дълг в разрастващите се стопански системи по отношение на размера на разноските, свързани с обслужването на външния дълг през тази година, и разноските, свързани с комерсиалния баланс, в случай че цените на петрола останат ниски, парични преводи от служащи в чужбина спаднат с 25%, облагите от експорт, от туризъм и пътувания изчезнат, а чужденците продадат една трета от притежаваните от тях акции и облигации. След това те съпоставят тази сума с валутните запаси на тези страни (виж таблицата). На доста разрастващи се стопански системи ще им липсват задоволително валутни запаси, с цел да покрият разноските, като остават да разчитат на по-нататъшни задължения от евентуално конкурентни пазари.

При такива условия някои разрастващи се стопански системи ще се извърнат към МВФ. В реалност съгласно Международния валутен фонд към този момент над 90 страни към този момент са поискали някаква форма на помощ през последните седмици. Други могат да разширят своите ограничавания във финансовия бранш. В отчет, оповестен на 30 март, Конференцията за търговия и развиване към Организацията на обединените народи твърди, че някои страни би трябвало да наложат надзор върху на капитала с благословията на МВФ, с цел да " лимитират увеличаващите се отливи ". След като попречиха на работната ръка да се движи и да напуща свободно рамките на техните граници, някои преуморени разрастващи се страни може да се изкушат да блокират капиталовия капитал да се реалокира или да напусне локалния финансов пазар свободно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР