„Отчетът за първите 30 дни работа на служебния министър на

...
„Отчетът за първите 30 дни работа на служебния министър на
Коментари Харесай

Дариткова: „Реформата“ на Кацаров застрашава пациентите

„ Отчетът за първите 30 дни работа на служебния министър на опазването на здравето основава усещане за амбициозна интензивност. Вероятно поради комбинацията от медико-статистически данни и административно-нормативни промени не открих обаче информация за това дали ще бъде приспособен здравният протокол за изборите към настоящата епидемиологична конюнктура “, разяснява доктор Даниела Дариткова – лидер на листата на ГЕРБ-СДС за Смолянска област, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

По думите ѝ Министерството на здравеопазването и целият кабинет показват желание за дълготрайно наличие във властта, а организацията на изборите като главен ангажимент остава някъде настрана.

„ Звучи похвално, че ще се сътвори дирекция за правата на пациентите в министерството, само че дали това не е прахуляк в очите!? Предложените промени в медицинските стандарти на процедура слагат в риск пациентите, тъй като се занижават условията по медицински специалности при лечебно-диагностичната активност. Това ще промени равнищата на подготвеност в лечебните заведения и след това ще се разшири кръгът клинични пътеки, които те извършват. В композиция с желанието за отпадане на прогнозните бюджети, ще имаме нови върхове на брой хоспитализации и пациентооборот. Тоест, в случай че тези промени се вкарат, чакам по-скоро противоположен резултат - свръх хоспитализации за сметка на по-малко медицина в лечебните заведения “, безапелационна е доктор Дариткова.

Според нея, даже да се пренебрегне финансовият риск за признатия бюджет на НЗОК, сходна смяна никога не подсигурява по-добра здравна помощ.

„ Отново в неподходяща позиция ще са огромните многопрофилни лечебни заведения, които поддържат задоволителен личен състав и инсталация, и в които се лекуват тежките случаи. Надявам се на сериозен разбор на препоръчаните промени от експертните препоръки по другите специалности, тъй като би трябвало да бъдат предпазени пациентите “, акцентира доктор Дариткова.

Според нея подозрение за лобизъм прави желанието за занижаване на условията за брой лекари със компетентност в клиничните, микробиологичните и вирусологичните лаборатории.

„ Големият проблем на българското болнично опазване на здравето е фиксацията в оборот и финансови размери, както и неефективният надзор на качеството. Убедена съм, че полемиката за промяна би трябвало да е за повече медицина в грижата за пациентите “, акцентира доктор Даниела Дариткова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР