Отборите на Филаделфия Ийгълс и Канзас Сити Чийфс ще играят

...
Отборите на Филаделфия Ийгълс и Канзас Сити Чийфс ще играят
Коментари Харесай

Филаделфия Ийгъл и Канзас Сити Чийфс ще спорят за титлата в НФЛ за сезон 2022

Отборите на Филаделфия Ийгълс и Канзас Сити Чийфс ще играят в Супербоул LVII, който ще дефинира първенеца в Националната футболна лига (НФЛ) за сезон 2022. Двата тима, които влязоха като сложени под номер 1 в схемите, завоюваха финалите в двете конференции и за пръв път ще се срещнат един против различен в борбата за трофея " Ломбарди ".

Във финала в Националната футболна конференция (НФК) Филаделфия разруши с 31:7 Сан Франциско 49ърс. Двубоят се очакваше с огромен интерес, защото противопоставяше най-хубавото нахлуване през постоянния сезон (Филаделфия) против най-хубавата отбрана (Сан Франциско), само че преимуществото на " орлите " бе толкоз съществено, че още на полувреме при 21:7 в тяхна изгода бе ясно, че поврат е на практика неосъществим.

Филаделфия означи четири тъчдауна в мача - два на рънинг бека Майлс Сандърс, един на рънинг бека Бостън Скот и един посредством куотърбека Джейлън Хърц, като и четирите пристигнаха след отигравания по земя. Сан Франциско също стигна до единственото си резултатно нахлуване в дуела посредством рън, приключен от звездата на отбора Кришчън МакКафри. С него Найнърс изравниха резултата при 7:7 в средата на втората четвърт, само че това бе всичко, което съумяха да създадат в нападателен проект.

Това значително се дължеше и на травмата, която получи куотърбекът им Брок Пърди. Новобранецът, който стартира сезона като трета алтернатива в отбора зад Трей Ланс и ветерана Джими Гарополо, пое титулярните функционалности в средата на постоянния сезон след травмите на Ланс и Гарополо и изведе Сан Франциско до второто място в НФК. Още при започване на мача с Филаделфия обаче той получи травма в десния лакът след удар от страна на бранителя на Ийгълс Хаасан Редик. На негово място се появи Джош Джонсън - четвъртият куотърбек на Сан Франциско, само че той пък получи разтърсване при започване на второто полувреме и по този начин гостите останаха без всевъзможни съпротивителни сили.

За дребното си време на терена Джонсън инкасира и основна неточност, правейки фъмбъл по-малко от две минути преди края на първото полувреме в личната половина на терена. Това даде опция на Филаделфия да провежда ново нахлуване, от което Бостън Скот осъществя, с цел да докара резултата до 21:7.

Джейлън Хърц приключи мача със 121 ярда, подадени по въздух, и още 39 ярда по земя. Кенет Гейнуел бе водещият ръшър на Филаделфия с 49 ярда, а още 42 мина и Майлс Сандърс.

За Сан Франциско Джош Джонсън завърши със 7 точни паса за общо 74 ярда, Пърди направи 4 паса за 23 ярда, а МакКафри пробяга 84 ярда по земя, поемайки главната тежест в офанзива през второто полувреме.

За Филаделфия класирането за Супербоул е трето през новия век и първо след 2018 година, когато отборът завоюва единствената си купа, побеждавайки в Супербоул LII Ню Инглънд Пейтриътс с 41:33 след един доста атрактивен мач в Минеаполис.

Доста по-драматичен бе развоят на финала в Американската футболна конференция (АФК), в който Канзас Сити Чийфс надигра гостуващия Синсинати Бенгълс с 23:20, в повтаряне на техния спор за купата в АФК от предходната година. Победните точки в мача осъществя кикърът Харисън Бъткър, който бе прецизен с шут от 45 ярда единствено 3 секунди преди края на постоянното време.

" Вождовете " не изоставаха в резултата в нито един миг от мача, само че противниците им от Синсинати пропуснаха две благоприятни условия да поведат в последната четвърт, което се оказа решаващо за това да не се класират за Супербоул за втора поредна година.

Травис Келси и Маркес Валдес-Скентлинг означиха двата тъчдауна за Канзас след пасове на куотърбека Патрик Махоумс, а за Бенгалс се разписаха Тий Хигинс след подаване на Джо Бъроу и Семаджи Перайн след рън от два ярда.

Звездата на Канзас Сити Патрик Махоумс приключи мача с 29 точни подавания от 43 опита за общо 326 ярда и два тъчдауна, а куотърбекът на Синсинати Джо Бъроу остана с 26 точни подавания от 41 опита за 270 ярда и един тъчдаун, само че позволи и две пресечени подавания.

Ако Канзас Сити завоюва финалния мач с Филаделфия, това ще бъде трета купа в клубната история и втора за Махоумс и старши треньора Анди Рийд след тази от Супербоул LIV. Досега в мачовете за купата " вождовете " са с две победи (1969 и 2019 година) и две загуби (1966 и 2020 година).

Супербоул LVII ще се организира в Глендейл, щата Аризона, като мачът е на 13 февруари от 1:30 сутринта българско време. Двубоят ще бъде исторически, защото за първи път в двата тима, които спорят за трофея „ Ломбарди “ ще има двама братя. 

Това ще се тайдендъд на Канзас Травис и центърът на Филаделфия Джейсън Келсе. Двамата към този момент има по един купа от Супербоул, като Травис спечелия своята през 2020 с Чийфс, а Джейсън победи през 2018 с Ийгълс.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР