Отборът TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team се завръща на

...
Отборът TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team се завръща на
Коментари Харесай

TOYOTA GAZOO Racing планира да отвърне на удара в класическата белгийска рали надпревара

Отборът TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team се завръща на асфалтовите прави в белгийското Рали Ипр (19-21 август) с желанието да господства в фамозните с предизвикателния си темперамент стадии на надпреварата.

След като приключи втори на родна земя в Рали Финландия през предходната седмица, Кале Рованпера има преднина от 94 точки в шампионата при водачите и при четири оставащи кръга от шампионата ще получи извънреден късмет за завоюването на историческа първа шампионска купа, в случай че завоюва в Белгия. Миналата година, в първия кръг на WRC в Белгия, Рованпера приключи трети като най-хубав дебютант на ралито, класирайки се тъкмо пред съотборника си Елфин Евънс. Съставът на TGR WRT още веднъж се добавя от към този момент участвалия в Рали Ипр през 2014 година Eсапека Лапи, който съумя да се пребори за място на подиума в Рали Финландия, до момента в който Такамото Кацута съставлява TGR WRT Next Generation.

Въпреки че Рали Ипр бе прибавено неотдавна в програмата на WRC, конкуренцията се употребява със статута на същинска класика в европейския рали календар. Неговата популярност се гради на предизвикателното трасе с бързи и тесни прави измежду ниви и аграрни земи в района на Западна Фландрия. Пътищата в региона постоянно са оградени с огромни отводнителни канавки и включват доста кръстовища, на които върху асфалта постоянно се нанася нечистотия.

За разлика от предходната година, маршрутът на ралито няма да се отклонява на изток към пистата Спа-Франкоршан, а и трите дни на събитието ще се проведат в радиус от 30 километра към град Ипр, чиито исторически център ще бъде хазаин на сервизния парк на надпреварата. В петък правите на четирите стадия са подредени като обиколка в посока противоположна на часовниковата стрелка, която ще се извършва два пъти, а в събота водачите ще преминат по сходен маршрут, само че с по-голяма спортна отдалеченост. Маршрутът в неделя се образува от два повтарящи се стадия от двете страни на финала, като фамозната права на Кемелберг ще бъде хазаин на стадия Power Stage, с който ще бъде ознаменуван края на ралито.

Етапите в Белгия ще бъдат и сцена за формалния дебют на GR Yaris H2 – пробен първообраз, при който употребяващият водород елемент с вътрешно горене е основан на бензиновия мотор с турбокомпресор, употребен в серийно създавания модел. Иновативното задвижване е конструирано за GR Corolla H2 – автомобилът, с който ръководителят на тима Яри-Мати Латвала и неговият създател Акио Тойода участваха в надпреварата за устойчивост Fuji 24 Hours по-рано тази година.

GR Yaris H2 ще минава по един стадий във всеки от дните на Рали Ипр, предвождайки спортните машини на участниците в ралито в ролята на тестов автомобил с рали легендата на Toyota и четирикратен международен първенец Юха Канкунен зад кормилото. Наред с това и като част от уговорката на TOYOTA GAZOO Racing за изследване на нови благоприятни условия за реализиране на безпристрастен въглероден отпечатък, сервизната зона на тима ще употребява сила с нулеви въглеродни излъчвания, която ще се генерира от Toyota Mirai – серийно създаваният модел на марката с водородни горивни кафези.

Цитати:
Яри-Мати Латвала (ръководител на отбора)
“Ипр е предизвикателно и бързо рали на асфалт, с доста внезапни прекъсвания, доста неравности и доста нанесени по трасето замърсявания от малък трошляк, пръст и прахуляк. Ако вали дъжд, може да бъде доста хлъзгаво и водачите би трябвало да умеят да „ четат ” положението на настилката от самото начало, с цел да преценяват по какъв начин се трансформира сцеплението. Ние сме доста по-добре готови тази година с помощта на опита, насъбран през предходната. Наясно сме със спецификата на това рали и организирахме предварителните проби на доста по-близки по темперамент прави. Затова смятам, че ще бъдем по-конкурентоспособни и ще можем да се борим за успеха. Много забавно ще бъде и да видя GR Yaris H2 в деяние - за мен беше доста вълнуващо да се състезавам в маратонската конкуренция Fuji 24 Hours дружно с Акио и в този момент имаме шанса да демонстрирама преимуществата на тази технология и в рали стадиите. Бих желал самият аз да седна зад кормилото, само че защото съм изцяло съсредоточен върху ралито, ще чакам с неспокойствие да схвана какво мисли Юха Канкунен за пилотирането на задвижван с водород спортен автомобил. ”

*Източник: toyota.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР