Отборът се класира на седмо място в състезанието за енергийна

...
Отборът се класира на седмо място в състезанието за енергийна
Коментари Харесай

Автомобил на водород на студенти от Русе измина 108 километра с кубик гориво

Отборът се класира на седмо място в надпреварата за енергийна успеваемост в Нидерландия

Отбор HydRU Racing Team от Русенския университет „ Ангел Кънчев “ за четвърти път се включи в надпреварата за енергийна успеваемост на пътя Shell Eco-marathon. Традиционно студентите участваха в категория градски автомобил, задвижван с атомна горивна клетка. Те премианха сполучливо техническите прегледи и със своя автомобил HydRU V5 записаха достижение от 108 км. с 1 куб. м. водород. Резултатът ги класира на седмо място измежду 37 тима от 14 страни на пистата TT Circuit Assen в Нидерландия. Победителят в същата категория - нидерландският тим Eco-Runner Team измина 486 км с 1 куб. м. водород.

От 2015 година до в този момент студентите от HydRU Racing Team усъвършенстват механиката, електрониката, аеродинамиката и сигурността на автомобила, с който тимът взе участие в Shell Eco-marathon. Тази година за първи път те използваха суперкондензатори като буфер на сила и рекуперация на спирачните апарати, с цел да трансфорат кинетичната сила в електрическа. Екипът акцентира на 3D сканиране и 3D принтиране, като огромна част от детайлите на колата са основани в лабораторията на Русенски университет „ Ангел Кънчев “.

Високо достижение на тима в надпреварата в Нидерландия е и оценката на техническата комисия за „ Най-добре издържана електрическа част на автомобил и окабеляване‘‘.

„ Стартирахме присъединяване си в Shell Eco-marathon през 2015 година по студентска самодейност, с цел да създадем екологичен автомобил. През годините духът на надпреварата завладя всички участници в тима, постигнахме огромни триумфи, а студентите са окуражени да виждат осъществените си хрумвания на пистата. Състезанието им дава скъп опит, който им оказва помощ след завършването си да не престават да се развиват във водещи компании в автомобилостроенето “, разяснява доцент Иван Белоев, началник на тим HydRU Racing Team и учител в катедра „ Транспорт “ на Русенския университет „ Ангел Кънчев “.

„ Състезанието ни разреши да обменим опит със студенти от разнообразни страни. Доволни сме от резултата, който постигнахме, само че и почерпихме доста хрумвания по какъв начин да продължим да подобряваме автомобила, тъй че в бъдеще имаме упоритости да се класираме още по-напред. “, добави Димитър Константинов, докторант в катедра „ Телекомуникации “ и участник в тима.

„ Щастлива и горда съм да видя достиженията на бъдещите енергийни водачи и иноватори в лицето на HydRU Racing Team. Поздравявам студентите от тима и техните ръководители за всеотдайната работа и устрема към по-чисто бъдеще “, разяснява Камелия Славейкова, Председател на борда на шефовете на Shell България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР