Отборът на Аржентина преживя много трудни моменти и се нуждаеше

...
Отборът на Аржентина преживя много трудни моменти и се нуждаеше
Коментари Харесай

Меси и Аржентина направиха инфарктна крачка към третата титла

Отборът на Аржентина претърпя доста сложни моменти и се нуждаеше от над 130 минути футбол и дузпи по-късно, с цел да в профил Нидерландия на 1/4-финалите на Мондиал 2022. Така фантазията на южноамериканците и техният водач Меси за спечелването на международна купа (б.ред. - която би била трета в историята на страната) остава жива.

До продълженията и дузпите се стигна изцяло изненадващо, защото Аржентина водеше с 2:0 до 83-ата мин., само че позволи равнене. Южноамериканците преобладаваха пред съвсем целия мач и съумяха да си обезпечат задатък на почивката. В 35-ато мин. Науел Молина откри, като се измъкна от отбраната на " лалетата ". Основен принос обаче имаше Лионел Меси, който пусна приказен пас към футболиста на " Атлетико " (Мадрид). По този метод Меси влезе в историята на международните шампионати, откакто стана първият с 5 асистенции в елиминационната фаза, откогато се води статистика от Мондиал 1966. Освен това аржентинецът задмина Пеле, който има 4 асистенции в плейофната фаза.

Този гол " отвори " играта в дуела и от това се възползваха аржентинците. В 73-ата мин. нидерландският бранител Дензел Дъмфрис фаулира Маркос Акуня при навлизането му в наказателното поле. Отсъдената дузпа беше вкарана невъзмутимо от Меси - 2:0.

В този миг 1/4-финалът изглеждаше решен, само че тогава изпъкна тактическия талант на селекционера на Нидерландия Луис ван Гаал. Той вкара като промяна в 78-ата мин. Вут Вегхорст, който се трансформира и в сполучлив жокер. Нападателят на " Бешикташ " първо засече с глава центриране отдясно в 83-ата мин. на Стивън Бергхаус и понижи. А в 11-ата мин. на спомагателното време съумя да изравни след осъществяване на директен свободен удар " по учебник ". Изпълнението бе на Теун Коопмайнерс, който пусна топката около стената, а там Вегхорст се измъкна от Енцо Фернандес и направи 2:2. Така той стана първият футболист в историята на нидерландския футбол, който влиза като запаса и бележи два пъти на международно състезание.

В продълженията също бе инфарктно, в един миг се стигна и до всеобщо сборичкване. След това в 119-ата мин. вратарят на " лалетата " Андриас Ноперт избави доста рисков удар на Лаутаро Мартинес, а в 120-ата мин. различен аржентинец - Енцо Фернандес, улучи левия непряк дирек.

В последна сметка се стигна до дузпи, а там аржентинският вратар Емилиано Мартинес избави първите два удара - на Върджил ван Дайк и Стивън Бергхаус. За аржентинците пропусна единствено Енцо Фернандес, а решителното осъществяване бе на Лаутаро Мартинес, който хвърли в възторг съотборниците си и хилядите шумни последователи на отбора по трибуните.

Тимът на Аржентина се класира за шести път в историята си на 1/2-финал, като досега постоянно е преодолявал тази фаза. През 1978 и 1986 година се стига до продобиване на купата, а през 1930, 1990 и 2014 година - до сребърните медали.

Съперник във вторник ще бъде актуалният международен вицешампион Хърватия. Двата тима досега са се срещали два пъти на шампионати на планетата. През 1998 година Аржентина печели с 1:0 в мач от груповата фаза, а през 2018 година още веднъж мачът е на същия стадий, само че този път Хърватия побеждава с 3:0.

А за Нидерландия се повтори кошмарът от преди 8 години, когато на международния шампионат в Бразилия тимът отпадна на 1/2-финалите точно от Аржентина и още веднъж след дузпи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР