От заснежените върхове в Тибет на запад до тропическия остров

...
От заснежените върхове в Тибет на запад до тропическия остров
Коментари Харесай

Безпрецедентни горещини и валежи в Китай

От заснежените върхове в Тибет на запад до тропическия остров Хайнан на юг, Китай изнемогва поради най-лошата гореща вълна от десетилетия. В същото време в страната предишния месец са паднали рекордни количества превалявания, заяви Асошиейтед прес.

Екстремни горещини засягат също Япония, като изменчивото време основава проблеми и в други елементи от света. Според учени по всичко проличава, че тези феномени се дължат на климатичните промени, като през този век се чака още по-голямо стопляне.

В североизточните китайски провинции Шандун, Цзилин и Ляонин през юни са регистрирани рекордни количества превалявания. Средното равнище за страната от 112,1 милиметра е с 9.1 % по-високо от същия месец предходната година, заяви през днешния ден националната метеорологична работа.



Средната температура в Китай през юни е била 21.3 градуса по Целзий - с 0.9 градуса по-висока от същия месец предходната година и най-високата температура за юни от 1961 година Синоптиците предвиждат през юли по-горещо от нормалното време и проливни превалявания, което не вещае облекчение на обстановката.

На 24 юни в Сучан, в северната китайска провинция Хънан, са били измерени 42.1 градуса, а в Дънфън - 41.6 градуса. Според климатолога Максимилиано Херера това е бил най-горещият ден в историята в тези два града.

В няколко елементи от Китай има сезонни наводнения. Те засегнаха стотици хиляди хора, най-много на юг. Там преваляванията са проливни, а от Южнокитайско море идват тайфуни.

Времето е изменчиво и извънредно горещо освен в Китай. В Япония управляващите предизвестиха за претоварване на електроснабдителната мрежа. Хората се приканват да пестят ток.

Японските управляващи оповестиха най-ранния завършек на годишния летен дъждовен сезон, откогато националната метеорологична организация е почнала да води тази статистика през 1951 година Обикновено дъждове смекчават горещините през юли.

В петък бяха измерени безспорни температурни върхове в Токамачи и Цунан и най-високите месечни стойности в няколко други японски града.

В плен на жегата са доста елементи от Северното полукълбо - от нормално хладни региони като съветските арктични територии до обичайно горещите южни щати на Съединени американски щати. Отчитани са извънредно високи температури и мокрота.

Национална метеорологична работа на Съединени американски щати предизвести за рискови жеги в региони, където живеят 30 милиона души. Има заплаха за здравето на хората, които нямат климатик или работят навън. Това демонстрира, че наклонността на рискови метеорологични феномени основава по-големите усложнения за по-бедните пластове от популацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР