От януари следващата година YouTube влогърите и брандовете, с които

...
От януари следващата година YouTube влогърите и брандовете, с които
Коментари Харесай

Влогърът Слави за новите правила на YouTube

От януари идната година YouTube влогърите и марките, с които си партнират, се изправят пред ново предизвикателство – обозначението на наличието им като възможно или непредназначено за деца. Условието е въведено в Закон за отбрана на поверителността на децата онлайн, в резюме COPPA, а неспазването му може да донесе санкции до 42 530 $ на качен клип или почти 75 хиляди български лв..

Както към този момент ви информирахме, платформата за видео шерване стяга разпоредбите, откакто през септември Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) ѝ наложи санкция от 170 млн. $ за нелегално събиране на данни от лица под 13-годишна възраст, без единодушието на техните родители.

Как ще се отразят новите регулации върху работата по основаване на видео наличие, изключително при самостоятелните играчи като влогърите? Един от най-популярните български влогъри – Слави от The Clashers разяснява тематиката особено за „ Мениджър Нюз “. Той има два YouTube канала – The Clashers и The Clashers Gaming. Общият брой почитатели, които има, надвишава 800 000.

–Слави, елементарно ли установихте каналът Ви подобаващ ли е за деца, или не? Като какъв ще обозначите него и видеата си от 1 януари, когато смяната в Закона за отбрана на поверителността на децата онлайн влиза в действие?

–За основния ми канал (бел. ред. The Clashers) установих елементарно, че не е ориентиран към деца, защото не дава отговор на нито един от мъгливите критерии на YouTube. При гейминг канала (бел. ред. The Clashers Gaming) имах известни усложнения и трябваше да се съветвам по-обстойно със обстановката. Оказа се, че и той не е ориентиран към деца, въпреки и да го гледат най-вече такива.

–Как реагират марките, с които си партнирате, на новата правна норма? Ще има ли промени в работата Ви с тях?

–За мен персонално последици няма да има, защото ние имаме директни връзки. По-скоро наранени са каналите, които излъчват пряк контент за деца.

–Ще „ прогони “ ли YouTube бизнеса и влогърите? Може ли нещо да накара платформата да анулира решението си?

–Определено нещата стават все по-сложни. През 2017 година имахме всеобщите демонетизации и ограничение на видеа, през 2018-а – член 13, който популярност богу е в по-лека форма, в този момент е КОППА. Мисля, че ще се оправим, само че несъмнено това оказва отрицателно влияние върху криейтърите и те всеобщо губят мотивация с всички тези правила.

–Американците са първи по ползване на YouTube в световен проект. Приемате ли обаче законовите уредби в Съединени американски щати да се ползват към страните по целия свят?

–Ето това е най-странното нещо. Защо в целия свят би трябвало да се ползва закон, който работи единствено на територията на Щатите? Аз персонално не мога да го схвана, само че очевидно не откриват различен метод да лимитират видеата. Имайте поради, че самият YouTube не желае това, защото компанията ще загуби милиони. Целият бизнес модел на видеата за деца ще се преустрои и безусловно няма да генерира доходи нито за криейтърите, нито за платформата. Не е ясно и за какво не са подхванали други ограничения по ограничението на самата апликация като цяло, и насърчаването на YouTube Kids, който беше основан тъкмо за тази цел.

По материала работи Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР