От януари следващата година Министерството на иновациите и растежа отваря

...
От януари следващата година Министерството на иновациите и растежа отваря
Коментари Харесай

От януари малки и средни предприятия кандидатстват за 127 млн. лв. за иновации

От януари идната година Министерството на нововъведенията и растежа отваря за кандидатстване първата процедура по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027 година Тя ще е за създаване на нововъведения в микро-, дребните и междинни предприятия с бюджет от 127 млн. лева, осведомят от Министерството.

Програмата бе утвърдена от Европейската комисия за рекордно къс период - изпратена бе на 16 август и утвърдена на 3 октомври. Общият й бюджет е 3 милиарда лева Тя е продължение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК) и е една от двете огромни стратегии за бизнеса, ръководени от Министерството на нововъведенията и растежа. Чрез нея ще се поддържат нововъведения в микро-, дребните и междинни предприятия в разнообразни стадии от развиването им. Ще се заплащат партньорски планове сред дребни и междинни предприятия и огромни сдружения за създаване на нови технологии и нововъведения.

Основните цели на Програмата са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “. Предвидени са средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, развиване на предприемаческата екосистема, основаване на нови или развиване на към този момент съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други Ще се подтиква дигитализацията, повишението на киберсигурността, поверителността на данните в дребните и междинни предприятия и на уменията на личния състав за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Освен за по-голяма енергийна успеваемост и автономия на компаниите, във втория приоритет – „ Кръгова стопанска система “, е заложено финансиране за по-ефективно потребление на ресурсите, създаването на артикули с по-голяма продължителност или с опция за преработване, повишение на използването на вторични първични материали, възстановяване ръководството на отпадъците и други

Следващата процедура ведомството отваря също при започване на 2023 година, в размер на 117,5 млн. лева - за възстановяване на индустриалния потенциал на дребни и междинни предприятия, фамилни компании, компании от креативните промишлености и занаятите. След нея следва и трета процедура – към средата на 2023 година – за внедряване на нововъведения в дребни и междинни предприятия за близо 300 млн. лева

От ведомството оповестиха, че в това време над 2500 са подадените планове в цялата страна за безплатна помощ по мярката „ Технологична рационализация “ за закупуване на машини и съоръжение. Те ще са първите компании у нас, спечелили финансиране по Плана за възобновяване.

Извън столицата най-вече компании от областите Пловдив, Варна и Русе са кандидатствали по първата процедура по Плана. Тя е по линия на Министерството на нововъведенията и растежа. Към нея имаше голям интерес от страна на дребните и междинни предприятия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР