От януари плащаме милиони глоби за мръсния въздух За десет

...
От януари плащаме милиони глоби за мръсния въздух За десет
Коментари Харесай

Трови ли ни индустрията - 23 дружества са под надзор

От януари плащаме милиони санкции за мръсния въздух За 10 месеца Регионална инспекция за опазване на околната среда наложи наказания за 151 000 лева Мръсен въздух, дръжте децата вътре

Пловдив е индустриалното сърце на България. Факт, който на пръв взор радва поради директната взаимозависимост с доста работни места. Но дали скупчването на доста индустриални предприятия в региона не води и до утежняване на виталната среда и качеството на въздуха? Дали пушещите комини не ни тровят в допълнение? Експертите показват като съществени виновници за отровния въздух отоплението с твърдо гориво и трафика. Не е за подценяване обаче и " приносът " на промишлеността.

Три са предприятията в Пловдивско с издадени сложни разрешителни, които оказват въздействие върху качеството на атмосферния въздух. КЦМ АД във връзка с замърсител серен диоксид и кадмий, „ Дружба стъкларски фабрики ” ЕАД във връзка с азотните оксиди и „ Монди Стамболийски ” ЕАД поради неприятните миризми. Това е записано в годишния проект на Регионална инспекция за опазване на околната среда за 2018 година. И

трите индустриални колоса попадат в категорията „ с висок рисков капацитет ”

и надлежно подлежат на инспекции годишно. И трите са печеливши и огромни работодатели. Само в КЦМ работят 1414 души, в Стъкларския - към 480 индивида, а в Монди на контракт се водят 315 чиновници /към 2017 година по данни на системата Дакси/. По чисто стопански индикатори и трите предприятия са „ най, най ”. КЦМ е най-голямата българска компания за произвеждане на олово и цинк. Монди ” е най-крупният производител на целулоза и хартия, а Стъкларският е втори по величина производител на стъкла в страната.

Общо 23 сдружения в Пловдивска област се наблюдават под лупа от районната екоинспекция. От тях с невисок риск са класифицирани 8, като измежду тях са Горивната апаратура за произвеждане на топлинна сила с номинална топлинна мощ 99 MW - „ ОЦ Пловдив “ ЮГ на ЕВН, Инсталацията за предварителна обработка и багрене на нишки и текстил на „ Марицатек ”АД, няколко промишлени птицеферми, свинеферма и други.

Те подлежат на инспекции на всеки три години.

В категория „ със междинен рисков капацитет ” влизат едвам четири сдружения, като инсталацията за защитни покрития от разтопен метал на „ Юпитер ”ООД да вземем за пример. Те се обследват на всеки две години. Големите бизнеси са „ Агрия ” АД, „ Инса ойл ” ООД в Раковски, „ Калцит ” АД в Асеновград, „ ВП Брандс интернешънъл ” поради инсталацията за произвеждане на алкохол в Катуница.

Като високорискови са избрани още депата за неопасни боклуци на общините Пловдив, " Марица ", Калояново, Стамболийски, " Родопи ", Перущица, Съединение, Кричим, Асеновград, Раковски, Садово, Брезово, Първомай, Садово и други

Извън плановите инспекции

екоинспекцията е длъжна да реагира и на сигнали.

Оплакванията от жители се обследват и служат също като основа за налагане на наказания. С особена периодичност тук влиза „ Монди Стамболийски ”. Само през месец август т.г. има три подадени сигнала за задушлива и непоносима миризма в региона на индустриалното дружество. Сигналите са основателни, показват в доклада си от Регионална инспекция за опазване на околната среда. На оператора е изпратена покана за сформиране на акт за определяне на административно нарушаване /АУАН/, разясниха от там.

Кой кой е

Стъкларският цех

Въпреки че Стъкларският попада в листата на Регионална инспекция за опазване на околната среда като „ Дружба стъкларски фабрики ”, сдружението към този момент се споделя " БА Глас България ". Името смени новият притежател - португалската BA Vidro. Целта бе фабриките на колоса в Испания, Полша, Португалия, Германия и Румъния да носят марката на фирмата-майка. Още с влизането си във притежание през 2017 година, португалската компания заложи три плана, свързани с модернизацията на фабриката в Пловдив. Единият бе за създаване и употреба на общо пречиствателно оборудване за съкращаване на излъчванията от активността на трите ванни пещи. Това включваше и в допълнение съоръжение за съкращаване на излъчванията на азотни и серни оксиди. Другото капиталово желание бе за ново изпускащо устройство, през което да се водят пречистените отпадъчни газове от трите ванни пещи. Въпреки вложените пари преди три месеца сдружението отнесе глоба в размер на 50 000 лв.. При осъществена планова инспекция специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда откриха нарушавания по осъществяване на условия от комплексното позволение. Констатирано е, че предприятието прави индустриална активност с ванна пещ без монтаж на пречиствателно оборудване с керамични детайли и без документално удостоверение от екоинспекцията за осъществяване на изискванията и условията по Закона за чистотата на атмосферния въздух, показаха от екоинспекцията.

Монди Стамболийски

" Монди Стамболийски " е благосъстоятелност на Mondi - най-големия производител на опаковки и хартия в света. Групата има фабрики в над 30 страни, а заетите са 26 хиляди души. Мегакомпанията стъпи в Стамболийски през 2006 година откакто на търг купи от Европейската банка за възобновяване и развиване и Международната финансова корпорация активите, притежавани от някогашната " Целхарт ". Приходите от продажби всяка година се усилват, като през 2017 година доближават до 138 млн. лв..

Заради регулярните обгазявания Монди отнесе през лятото 40 000 лв. санкция от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Само тази година там е имало три извънпланови инспекции.

КЦМ

КЦМ непрекъснато влага в възстановяване на производството, повишение на конкурентоспособността и екологията. Проектът " Технологично обновяване и развиване на производството " /ТОРП/ започва през 2008 година, като бяха вложени над 200 млн. лева (95 милиона евро). Финансирането пристигна от Европейската банка за възобновяване и развиване и Уникредит Булбанк. В концепцията му бяха заложени енергоспестяващи технологии, преправка на вторични материали и понижаване на излъчванията на парникови газове, обясниха тогава от компанията. С пари по план ТОРП бяха основани нови фабрики за произвеждане на двата съществени метала, създавани в предприятието - олово и цинк.

Любопитен подробност в корпоративната история на КЦМ е, че сдружението получи първото Комплексно позволение по новия Закон за запазване на околната среда за България още през 2004 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР