От януари 2020-а България ще има нов главен прокурор. И

...
От януари 2020-а България ще има нов главен прокурор. И
Коментари Харесай

Избран по особено мъчителен начин

От януари 2020-а България ще има нов основен прокурор. И то за цели 7 години. Толкова, съгласно Конституцията, трае един от най-дългите мандати в страната. Мандатът на държавния обвинител. На обвинител №1. Иван Гешев. Който се оказа единствен претендент за поста, само че в случай че се съди по метода, по който беше определен – надалеч не най-безспорният. По дългия и изключително непосилен метод, по който беше определен, пък и със личното си държание, към този момент определеният претендент сподели, че е повече от противоречив. Направо си беше оспорен, макар " бетонното ", съгласно някои медии (добре ги знаем кои тъкмо и кои са им собствениците), болшинство, с което беше определен.
Преди всичко подозрения породи фактът, че претендентът беше единствен. От което излиза, че в България има недостиг за прокурори. Май в самата гилдия няма чак толкоз доста хора, способни да пазят независимо публичния интерес в правосъдния развой. А изпълнителната власт (в лицето на правосъдния министър, който имаше право на номинация за основен прокурор), е съмнително единомислеща със правосъдната. И освен в този случай. Знак за това е и единодушието във Висшия правосъден съвет(ВСС), който, да не забравяме, съдържа и политически квоти. Излиза, че единствената ваша номинация е и наша номинация.
Чувството за мъчителност и безизходност се укрепва и от обстоятелството, че президентът върна първия избор на Гешев като някак под сурдинка загатна, че не е добре кандидатурата да е единствена. Не се разбра за какво обаче това не е добре, съгласно него - президента, който има най-малко ролята на коректив и правото на последния автограф. Конституцията пък е по този начин нагласена, че в тази ситуация президентското несъгласие е освен предпоследно, само че и нищо незначещо. За информация – вчерашната мъчителна петчасова полемика, предшестваща окончателния избор. На нея имаше закани, обиди, претендентът си изтърва нервите (отново) и показва държание, което в действителност би трябвало да глоби в правосъдната зала. И загатна какви са тези, които оспорват избора му и какво ги чака.
Оттук нататък остава чувството, че след непосилен избор следва изключително непосилен мандат. По подигравка на ориста, на трийстата годишнина от българския преход, който по план трябваше да промени нещата към по-добро, в това число и в правосъдната система. Впрочем чуха се изтощени гласове, че никой не е сюрпризиран от предрешения избор. И тези гласове имат съображение. От времето на Иван Татарчев България изобщо не случи на обвинител №1. Не е нужно даже да разясняваме Никола Филчев. Сменен от кадровото изобретение на президента Първанов Борис Велчев. С правоприемник – кадровото (не единствено на ГЕРБ) изобретение Сотир Цацаров (особено деен на вчерашния странен дебат), който подаде щафетата на личния си облик и сходство Иван Гешев.
Преди 20 години един към този момент някогашен общественик въздъхна " печалното е, че българинът се отхвърли от правораздаване ". С днешна дата ситуацията е същото. България към момента си има мафия, само че не се снабди със собствен Джовани Фалконе. По изключително непосилен метод.
Автор: Спасиана Кирилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР