От втори до четвърти клас детето ми се подготвя за

...
От втори до четвърти клас детето ми се подготвя за
Коментари Харесай

Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение

От втори до четвърти клас детето ми се приготвя за Софийската математическа гимназия. Положи голям труд: всяка събота - на курс или на курс и съревнование със стотици други деца. Всеки уикенд.

На надпреварата с най-голяма тежест за класирането се показа отлично. При стотиците явяващи се беше малко под чертата. Под нея остана и детето на наши другари – част от огромната общественост на родителите на кандидатстващи в СМГ.

Два дни преди първия образователен ден те ни се обадиха. Подали тъжба, приели щерка им. Как по този начин? Знаех какви въпроси да задавам и нямаше по какъв начин - майката призна: „ Ами тя влезе като по този начин наречения парашутист... Ти несъмнено си малко афектирана “.

Бях втрещена. Моето дете се справяше доста по-добре. Сега знае, че той е имал повече точки и е извън, а тя е имала доста по-малко и е вътре.

Психологът на СМГ не можа да ме посъветва по какъв начин да приказвам с него.

- Кажете ми в този момент по какъв начин да обясня на моето дете за какво оттук насетне в живота си да поставя старания, откакто може и по различен метод?

- Госпожо, заобиколете въпроса.

Е. В. * не може да заобиколи въпроса, да потъпче трите години труд на детето си и да оправдае някогашните си другари, с които дружно са водили децата по курсове и са се подкрепяли.

Започва да споделя, да пита.

„ Вече чухме и за други такива деца “, ѝ споделя майка на дете, съумяло да влезе в СМГ тази година. Още на първата родителска намира се схванало, че множеството паралелки (от общо шест) – които по документи са с по 26 възпитаници – са набъбнали и в някои са записани по 31 деца.

Колко са, по какви критерии са подбрани тези деца? На какво съображение са записани в Софийската математическа гимназия над държавния план-прием?

С тези въпроси се зае ОFFNews , откакто Е. В. се обърна към нас с молба да проверяваме журналистически и да хвърлим светлина върху паралелния банкет в едно от най-престижните математически учебни заведения освен в София, а и в България.

Оказа се, че към преборилите се с високите си резултати за място в Софийската математическа гимназия е прибавен съвсем цялостен клас . Децата „ от горната страна “ са 23, излиза наяве от отговор на шефа на СМГ доктор Антоан Тонев до OFFNews. При одобрен държавен план-прием от 156 бройки са признати 179 деца.

Две от тях са се явили на наложителните надпревари за кандидатстване в СМГ, не са били признати, само че имат брат или сестра близнак, които са постигнали високи резултати и са били класирани и записани. Наредба на министъра на образованието позволява в този случай надпланово да бъде признат и другият близнак.

А останалите 21? За тях не е имало обществено разгласен спомагателен банкет, нито пояснение за какво е нужен подобен.

Приетите надпланово не са първите 21 по бал след класираните 156, колкото са местата съгласно държавния план-прием за пети клас в СМГ, написан от началника на Регионалното ръководство на образованието в София-град Ваня Кастрева на 30 март 2018 година

Как са влезнали тогава? Кой е разрешил и за какво?

Проверка на OFFNews сподели, че някои деца в този специфичен спомагателен „ клас “ са деца на политици и хора с властови позиции. **

Дете на човек на властова позиция е записано в СМГ, макар че с резултатите си не би влезнало, даже местата да бяха двойно повече.

За друго дете на политик майки настояват, че даже не е кандидатствало, а е признато. Проверка на OFFNews сподели, че не е по този начин. Явило се е на надпревари, само че родителите му са употребявали новите благоприятни условия за отбрана на персоналните данни, с цел да останат имената му скрити зад номер. Но въпреки въпреки всичко да се е явило на надпреварите, то не е събрало задоволително точки, а отново е влезнало в СМГ.

Разбира се, не всички 21 „ надпланови “ са деца на властта. За някои от тях евентуално има съществени причини, само че дали при всички е по този начин? Родители на неприети описват стряскащи истории какво са създали други майки и татковци, с цел да одобряват некласираните им деца. Спестяваме ги, тъй като няма по какъв начин да бъдат потвърдени.

За трето дете - не на прочут човек - споделя Е. В. То стъпало на съботния курс дружно с приятелче, били при една и съща учителка. Семействата били близки. От резултатите станало ясно, че и двете нямат късмет. Бащата на второто се обърнал към майката на първото с думите: „ Я., ясно е, че нашите деца няма да влязат, дай да търсим връзки да ги вкараме “. Тя отказала с думите: " Ти се грижи за твоето дете. Аз няма да причиня това на моето ".

Оправданията

Основанието за надплановия банкет е член 106 от Наредба 10 за организацията на дейностите в учебното обучение - твърди шефът на СМГ Антоан Тонев в отговора си на питане от OFFNews. Той позволява пренасяне на учениците от първи до шести клас през цялата образователна година с позволение от началника на районното ръководство на образованието, където е приемащото учебно заведение. В случая това е РУО – София-град с шеф Ваня Кастрева.

Тоест: нищо, че СМГ има нечовечен асортимент на бъдещите петокласници посредством изпити (състезания), началникът на РУО може да „ спусне “ дете, без да потвърждава, че то схваща от математика.

Наистина ли наредбата е толкоз несправедлива?

Началникът на РУО би имал право да позволява пренасяне на деца в СМГ по член 106 от Наредба 10, в случай че в нея не съществуваше ограничаване това да се прави, когато става въпрос тъкмо за учебни заведения като СМГ. То се намира единствено няколко реда по-нагоре. В член 101 написа, че „ пренасяне на възпитаник е всеки случай на постъпване в друга паралелка на същото или друго учебно заведение отвън случаите по член 142, алинея 2 и 3 ЗПУО “. Случаите по член 142 са учебните заведения, които одобряват на база държавен план-прием (каквито са СМГ, езиковите гимназии, професионалните гимназии, спортните учебни заведения, тези по изкуствата и културата). В Наредба 10 министърът на образованието е пределно явен – от точка 5 на алинея 3 излиза наяве, че се засяга тъкмо приемът в пети клас в гимназиите с профили „ Математически “ и „ Природни науки “, каквато е СМГ.

Но освен шефът на СМГ се базира на член 106, с цел да изясни по какъв начин в гимназията попадат деца отвън класираните в бройките съгласно план-приема, и то с неразбираем бал. Ваня Кастрева прави същото в писмо от 26 октомври 2018 година, с копие от което OFFNews разполага. В него тя дава отговор на майка, която пита на какво съображение в СМГ са признати надпланово възпитаници в пети клас.

Майката възразява против позоваването на член 106 и показва член 101. Вторият отговор на Кастрева идва на 14 ноември. „ Преместването на учениците се прави след привършване на приема... “ – написа този път Кастрева и по този начин на процедура изяснява по какъв начин в редица мощни софийски учебни заведения след 15 септември изненадващо стартират да идват нови и нови възпитаници до набъбването на паралелки до над 30 деца.

Защо в случай че е решено да има спомагателен банкет, не са поканени идващите по бал да се запишат в СМГ, пита майката. „ Няма написана наредба, която да вменява обвързване да се канят възпитаници, които са последващи по ред в листата с класираните възпитаници “ – дава отговор Кастрева.

Другото пояснение на Кастрева за приема на деца отвън формалното класиране е член 61, алинея 5 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение на Министерския съвет от 5 септември 2017 година Там написа, че „ в особени случаи при установяване на броя на паралелките броят на учениците в тях може да се завиши и над стойностите по алинея 4 (бел. ред. т.е. с повече от 3 деца) след позволение на министъра на образованието и науката по стимулирано предложение от шефа на учебното заведение “.

Всички възпитаници, записани в V клас в СМГ „ Паисий Хилендарски “ над одобрения държавен план-прием са записани в границите на законоустановените правила “, написа Ваня Кастрева.

Особени случаи

Особените случаи вървят по следната „ технология “: родител/настойник написа молба, в която акцентира причини в интерес на приемането на детето над план-приема. Използват се три аргументи: обществени, здравословни или просветителни – споделя Е. В.

И по този начин стартират да се носят бележки за болести, да се пишат прочувствени истории за какво детето безусловно би трябвало да влезе. Или се акцентира, че има родственик, която е учителка в същото учебно заведение, по тази причина би трябвало да учи в елитното математическо учебно заведение.

Защо поради здравословни проблеми, кръвна връзка или по обществени аргументи детето би трябвало да бъде записано в влиятелно математическо учебно заведение, където ранният банкет цели откриването и развиването на математически гении , надали някой би могъл да изясни. Дали някой ревизира достоверността на бележките за заболявания също не е ясно.

„ Нали това учебно заведение е за млади гении? Нали самото съревнование се назовава „ Откриване на млади гении? “ (ОМТ е надпреварата с най-голяма тежест за банкет в СМГ - бел. ред.). За какви гении става дума в тази ситуация? “, недоумява Е. В.

„ Особените случаи “ не са единствената „ малка врата “. Използва се и друга – детето кандидатства в математическа гимназия в страната, където искащите са доста по-малко и влиза доста по-лесно, в сравнение с би влезнало в СМГ. След това го трансферират в София.

Прецедент или процедура

Случилото се тази година не е казус, а процедура – настояват родители на възпитаници, които сега учат в СМГ и такива, чиито деца са приключили гимназията. Тези вътре признават, че мъчно могат да създадат каквото и да било, тъй като ги е боязън. Не смеят да надигнат глас, тъй като не знаят дали в случай че стачкуват, техните синове и дъщери няма да бъдат ощетени по някакъв метод.

Явно обстановката е сложна и за педагозите там. В началото на тази образователна година учителка непосредствено попитала петокласници в час какъв брой деца са " с връзки ". Няколко вдигнали ръце – споделя майка и разяснява: „ Най-вероятно и на нея към този момент ѝ е пристигнало до гуша, тъй като това са спуснати деца, а там по принцип се работи с доста мощни възпитаници. Но представете си какво се случва в главите на децата: те схващат ли какво значи " с връзки " ; тези, които не подвигат ръка какво ли си мислят - това положително ли е, неприятно ли е? “.

Към мисълта, че това не се случва за първи път насочва и отчет от шефа на СМГ , възложен на OFFNews в края на ноември след второ наше питане. От него излиза наяве, че освен паралелките в пети клас са с повече деца от избраните в държавния план-прием (по 26 деца в 6 паралелки). Надпланов банкет има и в шести и в седми, и в девети, и в десети, и в единадесети, че даже и в дванадесети клас . (Осми клас, в който се влиза след нови изпити, не попада в документа, изпратен ни от шефа.). Някои паралелки доближават 32-ма възпитаници.

Министърът на образованието

Обърнахме се към принципала на РУО – министърът на образованието Красимир Вълчев, от който поискахме позиция по връзка проблема СМГ и отговор на въпроса какви са „ особените случаи “, за които позволява ексклузивен банкет.

„ Нарушен e правилото на състезателност “ – безапелационен бе той, откакто се срещна с проблема, и разгласи, че инициира промени, с които „ малките врати “ в нормативната уредба за сходен банкет да бъдат затворени.

„ МОН приготвя промени в нормативната уредба, с които при позволен спомагателен банкет, той да се прави по бал “, съобщи министърът.

За особените случаи Вълчев даде образец, който не касае тазгодишния банкет в СМГ:

„ Имахме дете, чийто родител беше умрял сутринта преди изпита. То не можеше да се яви. Състоянието му не позволяваше да го направи и по-късно. Такива случаи се имат поради под „ особени “. “

Тъй като обаче този неразбираем запис в наредбата отваря „ малки врати “ за нерегламентиран банкет, министърът се ангажира с промени, тъй че особените случаи да не се вземат решение еднолично. Планира се всеки проблем да бъде обсъждан и решаван от социална комисия.

След диалога ни, към края на ноември работната група към този момент беше образувана. " Министърът на образованието е разпоредил основаването на работна група, която да проучва целесъобразността на нормативната уредба ", написа в отговор от 28 ноември на питане от OFFNews основният секретар на МОН Албена Михайлова.

На чисто

От уеб страницата на СМГ през днешния ден са заличени всички следи за случилото се. Няма ги описите с резултатите на надпреварите, няма ги признатите на първо, второ и трето класиране. В ход е новата акция – за банкет на петокласници през образователната 2019/2020 година. И от гимназията още веднъж твърдят, че „ за разкриване и развиване на математическия гений допустимо най-рано, СМГ приема възпитаници след приключен IV клас “, а също, че това се случва „ въз основа на резултатите им от избрани математически надпревари и олимпиада и от проведеното от СМГ и МОН национално математическо съревнование „ Откриване на млади гении ”.

* Е. В. е майка на петокласник, който би влезнал, в случай че спомагателния банкет се извършваше по бал. Тя изиска името ѝ да бъде изписано с букви. Нямаме разрешението на втората майка, подавала запитвания до РУО, които цитираме, да изписваме името ѝ.

** Направихме вероятното да спестим всички данни, които биха могли директно или индиректно да разпознават съответен възпитаник. По тази причина затваряме и мненията.

Съзнаваме, че евентуално ще пострада качеството на нашето следствие, само че не можем да допуснем да понесе страдалчество дете, било заради упоритостите на негови близки, било заради други аргументи. А във връзка с законността на съответни случаи и други зараждащи подозрения ще оставим способените органи да се произнесат, като имаме вяра че предоставяме задоволително данни, с цел да предизвикват своите инспекции (бел. ред.).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР