От всяка една гледна точка - и синдикална, и на

...
От всяка една гледна точка - и синдикална, и на
Коментари Харесай

Икономист от КНСБ: Могат да се увеличат заплатите с 10% и да се постигне 3% бюджетен дефицит

От всяка една позиция - и синдикална, и на работодателите, удължителният интервал на бюджета не е положителният вид, само че е най-малкото зло.

Това сподели за Euronews Bulgaria икономическият специалист от КНСБ Петър Мишев.

Ако в този момент се образува държавно управление за по-малко от 5 седмици е невероятно да се одобри нов бюджет, тъй като би трябвало да мине през първо, второ четене, комисии, зала и така нататък, Но това ни дава една вяра, че в случай че се одобри до 10 юли, може да проработи със задна дата от 1 юли и да имаме бюджет за 2023 година

Ако няма бюджет не би трябвало да има риск за индексиране на пенсиите по швейцарското предписание, тъй като то е заложено в законодателството.

Необходимо е да има доверие при размразяването на Сребърния фонд, че в случай че бъдат харчени средства от него, те ще бъдат възобновени след това. Темата е сензитивна за обществото, тъй като това са пари, трупани през годините за осигуровки и пенсии. Към момента не виждам нужда да се прибягва до тази мярка, само че в случай че обстановката е толкоз сериозна може би е добре да се вземат пари от този фонд.

Бюджет с недостиг до 3% е допустимо да се направи, въпросът е на каква цена. При предлагането от април месец се видя, че има запаси и в приходната и най-много в разходната част на бюджета - финансовите разноски и малко завишението разноски по линията на прехрана.

 
В КНСБ сме правили калкулации по този въпрос и считаме, че действителният недостиг е 3.5%. Въпросът е да се мисли с изключение на за постигането на това число и какво може да се направи с компенсацията на приходите, тъй като инфлацията въпреки и със забавени темпове продължава и през тази година. Данните за април демонстрират, че е над 11% по отношение на предходната година по същото време.
Независимо по какъв начин ще се развият полемиките по бюджет 2023 е безусловно наложително да се мисли за политика на нарастване на приходите. Като синдикати желаеме да се усилят с 10% заплатите в публичния бранш. При един верен план това няма да попречи на задачата за 3% недостиг.

Нашето искане е минималната работна заплата да стане 850 лева от 1 юли.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР