От всичко доказано със съответните анализи за подмора на пчелите

...
От всичко доказано със съответните анализи за подмора на пчелите
Коментари Харесай

Танева: Ще бъдат наложени глоби за подмора на пчелите в Плевенско

От всичко потвърдено със съответните разбори за подмора на пчелите в област Плевен ще бъдат наложени санкции по настоящото законодателство. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата Полина Цанкова - Христова за случаи на открита всеобща смъртност на пчелни фамилии в област Плевен, съобщи " Фокус ".
" Г-жо Христова, инспекции бяха осъществени 2 по постъпили общо 6 сигнала в Областна дирекция " Земеделие " - Плевен, свързани с запазване на пчелите и пчелните фамилии от отравяния. Като жалбата по един от сигналите е оттеглена на идващия ден от жалбоподателя. Жалбите засягат 14 притежатели на пчелини, с 1994 пчелни фамилии. Извън това бе назначена от мен и втора инспекция по отношение на излезлите резултати от първата по инспекция жалбите по отношение на определяне на общото здравословно положение на пчелната популация в региона ", сподели още Танева.
Тя посочи, че по време на инспекциите е открит от всички комисии подмор на пчелните фамилии на жалбоподателите сред 30 и 70 %, като са взети 5 проби от растителността на площите, които са третирани от земеделските стопани. " Съгласно по жалбите на жалбоподателите от там произтича и повода за подмора на пчелите ", сподели още министърът. Тя посочи, че са взети 5 проби от трупчета от пчели за разбор в упълномощени лаборатории.
" Растителната проба се изследва за сметка на страната, а пчелната от жалбоподателя. При инспекциите е открито, че на всички места са изпратени уведомления до всички обитаеми места в землищата, на които са направени третирания, според условията на разпоредба номер 13. Т.е. първото условие е спазено по всички третирани от аграрни стопани ", добави още министърът.
Десислава Танева добави, че поради повтарящата се обстановка в област Плевен през 2019 година са подадени 6 тъжби от 11 притежатели на пчелини. " Както ви споделих разпоредих осъществяване на нарочна инспекция за определяне на общото здравословно положение на пчелната популация и изясняване на събитията и възможните аргументи за смъртността на фамилиите в четирите общини: Гулянци, Никопол, Левски и Белене, откъдето бяха подадени за отровени такива. По тази инспекция бяха тествани 13 пчелина с 951 пчелни фамилии и 43 отводки. С цел определяне на вероятността смъртността да е породена от заболяване, бяха взети 6 проби от пчелина ситуирани в съседство на засегнатите обекти. Резултатите от лабораторните изследвани са факт, като в пет от тях се установяви съществуване на причинителя на заболяване по пчелите нозематоза. Относно подадените тъжби след осъществените инспекции по жалбите са формирани констативни протоколи от комисии, резултатите ", изясни още Танева.
" В резюме от 5 тъжби, по които са взети проби, растителна и пчелна, имаме съвпадане на дейните субстанции единствено в една от тях, откъдето ще се доизследва вероятността причинителят да е тъкмо третирането на площите, както и там, където има останки от неоникотиноиди, всички санкции, които са по настоящото законодателсто, ще бъдат наложени. ", съобщи още министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР