От всичките включени в поръчката зони, единствено тази в Божурище

...
От всичките включени в поръчката зони, единствено тази в Божурище
Коментари Харесай

Държавната "Индустриални зони" търси изпълнител на поръчка за 70 млн. лв.

От всичките включени в поръчката зони, само тази в Божурище се радва на добър интерес

© Анелия Николова Още по тематиката
Индустриалните зони притеглят от ден на ден вложители

Добра инфраструктура, непосредственост до огромен град, подпомагане от общината и деен частен сътрудник вършат парковете сполучливи
7 юни 2017
" Щрабаг " дефинитивно получи контракт за строителство в зоната в Божурище

Компанията беше избрана за победител след обжалване пред Върховния административен съд
20 фев 2017 Общо 70 млн. лева планува да изхарчи през идващите четири години Национална компания " Индустриални зони " (НКИЗ) за създаване на инфраструктура в няколко парка в страната. Това се вижда от оповестената социална поръчка за избор на компании, с които да бъде подписано рамково съглашение. С изключение на зоната в Божурище останалите места са на практика неразвити, а ползата към тях също е под въпрос. Неясно към този момент остава и по какъв начин държавната компания счита да финансира плановете.

20 км улици

Поръчката е за инженеринг (проектиране и строителство) на пътна и техническа инфраструктура за обекти в Божурище, Карлово, Кърджали, Суворово и плевенското село Телиш. Според известието ориентировъчната дължина на улиците, които би трябвало да бъдат построени, е 20 900 м, а оповестената стойност от 70 млн. лева е без Данък добавена стойност.

Поръчката планува сключването на рамково съглашение за период от 48 месеца с трима евентуални реализатори на строителните действия, като за всеки съответен контракт по-късно НКИЗ ще кани компаниите да показват предложения. Интересното в тази ситуация е, че съгласно изискванията на процедурата, в случай че няма задоволително претенденти, които да дават отговор на критериите, компанията ще може да подписа рамково съглашение и единствено с една компания.

Потенциални участници

Оценката ще се прави на правилото стопански най-изгодна оферта, където тежестта на качеството е 40%, а останалите 60% са за цената. Поръчката в началото беше оповестена на 25 септември с краен период за кандидатстване 8 ноември, само че предходната седмица са направени някои механически промени и срокът е продължен до 19 ноември. Отварянето на офертите ще стане на идващия ден, което значи, че е доста евентуално съглашението да бъде подписано по Коледа.

Освен че би трябвало да са регистрирани строители и да имат предходен опит в сходни поръчки, претендентите би трябвало да потвърдят и оборот от такава активност минимум 20 млн. лева за последните три завършени финансови години. Гаранцията за осъществяване на контракта е 3% от поръчката, или 2.1 млн. лева

Финансиране

Сключването на рамково съглашение не значи, че НКИЗ ще направи поръчки за всичките 70 млн. лева Сумата обаче е забележителна, изключително на фона на резултатите на компанията. Последният й годишен доклад демонстрира, че тя остава на загуба от 1.6 млн. лева, въпреки че приходите й от продажби нарастват двойно до 7.2 млн лева

В същото време, с цел да притеглят вложители, индустриалните зони би трябвало да разполагат с съществена инфраструктура. Не е ясно обаче по какъв начин са определени евентуалните обекти, към които да се насочат средствата. " Капитал " не съумя да се свърже с шефа на компанията на мобилния й телефон. От всичките оповестени зони само тази в Божурище се радва на добър интерес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР