От всички реализирани сделки с жилищни имоти в САЩ делът

...
От всички реализирани сделки с жилищни имоти в САЩ делът
Коментари Харесай

Спад в продажбите на тези имоти

От всички осъществени покупко-продажби с жилищни парцели в Съединени американски щати делът на сделките в първокласния сегмент съставляват 5%. Техният дял през месец май тази година е понижен със 17.8% на годишна база, което е най-големият спад от началото на пандемията с ковид.

За последното десетилетие е имало единствено два други случая, в които продажбите са спаднали по-сериозно, и двата по времето, когато е почнала пандемията: трите месеца, приключващи на 31 май 2020 година, когато продажбите са паднали с 21,6%, и трите месеца, приключващи на Юни 2020 година, когато транзакциите са намалели с 23,6%.

„ Броят на хората, които имат опция да купят първокласни недвижими парцели, понижава, тъй като фондовият пазар пада, а лихвите по ипотечните заеми се покачват “, споделя в отчета Елена Флек, сътрудник за недвижими парцели Redfin от Уест Палм Бийч, Флорида.

„ Добрата вест за купувачите е, че пазарът става по-балансиран и конкуренцията понижава. Разбира се, това не оказва помощ на многото американци, които бяха изцяло изгонени от пазара поради високите цени “, прибавя тя.

Богатите купувачи награбиха по-големи жилища в по-слабо обитаеми региони малко след края на първичното блокиране поради ковид и до предишното лято запасите от парцели бяха съществено изчерпани. Цифрите демонстрират, че предлагането на първокласни жилища за продажба е спаднало с 12,4% на годишна база през първото тримесечие спрямо рекордния спад от 24,6% предишното лято на 2021 година

Докато салдото сред търсене и предложение стартира да се възвръща, дефицитът в предлагането евентуално също е фактор за спада в продажбите на първокласни парцели.

Междувременно цените на първокласните парцели скочиха с 19,8% през първото тримесечие спрямо пиковия им растеж от 27,5% напролет на 2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР