От всички предизвикателства, пред които сме изправени, най-тревожното за Сърбия

...
От всички предизвикателства, пред които сме изправени, най-тревожното за Сърбия
Коментари Харесай

Най-голямата тревога за Сърбия е Косово и Метохия

От всички провокации, пред които сме изправени, най-тревожното за Сърбия е поддържането на мира и стабилността в южната сръбска провинция Косово и Метохия. Това съобщи сръбският министър председател Ана Бърнабич в речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

Повече от две десетилетия ние непрестанно привличаме интернационалното внимание към проблеми, пред които е изправено неалбанското население. Свидетели сме на непрекъснатото увеличение на офанзивите, ориентирани против сърби, тяхната благосъстоятелност и религиозното завещание в Косово и Метохия. За да илюстрираме, през 2014 година е имало 55 такива произшествия, 62 през 2016 година, 71 през 2020 година и 100 от началото на началото на тази година. Общият брой на офанзивите през 2020 година към този момент беше надхвърлен до юни на тази година. Според Организация на обединените нации, Косово и Метохия към момента са територията с минимален брой връщащи се (вътрешно разселени сърби) от всички постконфликтни региони по целия свят, сподели тя.

Въпреки всички провокации и ежедневни провокации, Сърбия остава мощно ангажирана за намиране на компромисно решение, което да подсигурява дълготраен мир и непоклатимост. Диалогът и използването на постигнатите съглашения са единственият подобаващ метод за разрешаване всички въпроси. Въпреки това, съвсем 9 години след постигането на Брюкселското съглашение за нормализиране сред Белград и Прищина, даже не е почнало осъществяването на разпоредбите за сръбската общественост. Сърбия, като пази своя суверенитет и териториална целокупност, по едно и също време пази интернационалното право, Хартата на Организация на обединените нации, правно обвързващата резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации 1244 и висшата власт на Съвета за сигурност, когато става въпрос за запазването на интернационален мир и сигурност, настоя министър председателят.
 Европейски Съюз насочи апел към Сърбия и Косово
Европейски Съюз насочи апел към Сърбия и Косово

Напрежение сред двете балкански страни

Белград се обръща с искане към Европейски Съюз и интернационалната общественост правата на сръбското малцинство да бъдат обезпечени.

Сърбия, която загуби контрола над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 година, отхвърля да признае независимостта на някогашната си провинция.

предходната седмица с проява на военна мощност и прикани всички сърби на Балканите да се обединят под един байрак , предизвиквайки безпокойствие измежду съседите си, откакто сходни апели доведоха до кървавите войни през 90-те години на предишния век.

Показването на мускули от сръбските чиновници, както и техните апели за основаване на " сръбски свят " или политическо обединяване на към 1,3 милиона сърби, които живеят в Босна, Черна гора, Косово и Хърватия със Сърбия, провокираха терзания в прилежащите страни.
 Борел: Диалогът Сърбия-Косово е пропускът им към Европейски Съюз
Борел: Диалогът Сърбия-Косово е пропускът им към Европейски Съюз

Доволен е, че Белград и Прищина договарят до момента в който Байдън разисква съдействието с ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР