От ВМЗ посочват, че има намалено търсене на специална продукция

...
От ВМЗ посочват, че има намалено търсене на специална продукция
Коментари Харесай

След слабата 2018 държавните военни заводи започват по-силно тази година

От ВМЗ показват, че има понижено търсене на специфична продукция на пазара

© Надежда Чипева Държавните военни фабрики стартират малко по-силно 2019 година, откакто преди година множеството съществени производители на специфична продукция регистрираха мощен спад на продажбите си. Най-голямото дружество - сопотският ВМЗ, покачва приходите си с над 20% към края на март, а авиоремонтният цех " Авионамс " с една трета. Оръжейният търговец " Кинтекс " обаче продължава да губи позиции, откакто множеството производители се преориентираха към непосредствено договаряне с клиентите.

Сопотският цех

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък ВМЗ доста усъвършенства резултатите си през първото тримесечие на фона на слаб старт предходната година и доста по-ниски продажби и облага за цялата 2018 година (виж таблицата). Отчетът на сдружението демонстрира понижаване и на разноските, главно за материали и личен състав, което е сигнал за стесняване на активността. В междинния си отчет управлението също показва, че има понижено търсене на специфична продукция на пазара, което си проличава и от доклада за предходната година. В началото на годината в завода работят с към 250 души по-малко, в сравнение с преди година, като в този момент са общо 4010 души.

Въпреки това резултатите за първото тримесечие са много по-добри, в сравнение с към края на предходната година, когато сдружението сви продажбите си на половина, а облагата му внезапно спадна. От доклада за 2018 година излиза наяве още, че за тази година управлението чака дълготрайни контракти и поръчки за 210 млн. лева

Авиоремонти

Значителен растеж на продажбите, въпреки и при надалеч по-малки размери от тези на ВМЗ, отбелязва и пловдивският авиоремонтен цех " Авионамс " за първото тримесечие. Нещо повече, нарастването идва, откакто за цялата 2018 година компанията регистрира над 50% по-високи доходи. Това е и единственото от трите огромни предприятия, следени от министерството на стопанската система посредством Държавната консолидационна компания (ДКК), което увеличи оборота си предходната година. За първото тримесечие на 2019 година разноските на сдружението също порастват, най-много за външни услуги. Компанията регистрира по-ниска облага към края на март, откакто през 2018 година усили крайния си резултат повече от два пъти.

Заводът на процедура стартира да работи на облага едвам през последните две години, като насъбраните преди този момент загуби са 47.5 млн. лева През 2017 година ДКК купи съвсем всички акции в " Авионамс ", които до тогава бяха благосъстоятелност на свързваната с Цветан Василев " Хедж инвестмънт България ", през частен правосъден реализатор.

Търговското сдружение

На фона на общо взето положителното показване на производителите комерсиалното сдружение " Кинтекс " регистрира забележителен спад на резултатите за първото тримесечие. Приходите му се намаляват с близо 85%, и то откакто за предходната година се свиха с една четвърт. През първото тримесечие " Кинтекс " е изнесъл специфична продукция за 10.3 млн. лева за Индия, Алжир и Етиопия, които са обичайните му пазари. Според междинния отчет доникъде на годината се чака да бъде осъществен нов експорт в забележителен размер в осъществяване на подписани контракти.

Въпреки че компанията лимитира разноските си, най-много за външни услуги, облагата към края на март се стопява на половина. От управлението обаче регистрират по-висока доходност - 45.84% по отношение на 12.97% за същия интервал на предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР