От влизането на страната в НАТО до заглавията на вестниците

...
От влизането на страната в НАТО до заглавията на вестниците
Коментари Харесай

Премиерът на Финландия се бори за преизбиране

От влизането на страната в НАТО до заглавията на вестниците за празненства – Сана Марин е съвременен, феминистки водач, който обаче се оказа поляризиращ министър-председател на Финландия. Това разяснява Агенция Франс Прес. През 2019 година 37-годишната Сана Марин стана най-младият определен началник на държавно управление в света, като ръководи лявоцентристка коалиция с пет дами партийни водачи, четири от които на възраст под 35 години.

Сега тя се бори да остане на власт на парламентарните избори в неделя.

След като ловко преведе Финландия през пандемията Ковида-19 и управлява историческия развой на кандидатстване за участие в НАТО, Марин е най-популярният министър-председател на страната през този век, съгласно социологическите изследвания.

Тя се оказа и един от най-яростните критици на войната в Украйна и на президента Владимир Путин в прилежаща на Финландия Русия.

Но нейните социалдемократи са изправени пред мощна конкуренция от страна на две десни партии, като и трите се движат към 20 % в изследванията през последните дни на акцията.

Преди Марин малко на брой в чужбина знаеха името на който и да е държавен началник в дребната страна с население от 5,5 млн. души.

Но единствено за няколко години тя се трансформира от релативно непозната във Финландия в един от най-разпознаваемите водачи по света.

Избрана за пръв път за член на Народното събрание през 2015 година, тя стана министър-председател през декември 2019 година и съвсем незабавно беше хвърлена в световната COVID-19 рецесия.

„ Тържествено, нормално облечена в черно, тя даваше доста ясни указания, съумя да успокои хората и да сътвори усещането, че държавното управление управлява пандемията “, споделя Марко Юнкари, публицист от финландския всекидневник Helsingin Sanomat.

По време на пандемията известността ѝ доближава своя връх, което основава репутацията ѝ на хладнокръвен спешен водач.

Преминаването през тези сложни години, до момента в който държи под надзор спорната си коалиция, оформя Марин като прагматичен и неотстъпчив водач.

Но скоро тя се забърква в заглавия, свързани с персоналния ѝ живот, което поляризира репутацията ѝ.

През август 2022 година изтекли видеоклипове в обществените мрежи, показващи по какъв начин Марин се забавлява с група финландски звезди, обиколиха света и я накараха да се подложи на тест за опиати, с цел да почисти съмненията в злоупотреби.

През декември 2021 година тя е подложена на продължителни рецензии, откакто се разкрива, че е останала да танцува до ранните часове, макар че е била изложена на въздействието на COVID-19.

За някои рецензиите засенчиха политическите ѝ достижения. За тях тя е „ празненство Сана “, чието държание е неуместно за човек на нейната позиция.

Други опазиха правото ѝ на персонален живот.

Докато несъгласията изстреляха Марин до интернационална популярност, вкъщи нейните поддръжници и злобари се окопаха по-дълбоко в окопите си.

„ Тези кавги не трансформират по никакъв метод тези две групи “, изяснява Юнкари.

Професорът от университета в Турку Ану Койвунен съобщи пред Агенция Франс Прес, че въпреки свадите евентуално да са провокирали неспокойствие при всеки министър-председател, фактът, че Марин е млада жена, е изиграл роля в последвалата шумотевица.

Борбата с несъгласия по отношение на стандартите или метода ѝ на живот не е нещо ново за Марин.

Марин е омъжена и е майка на петгодишна щерка.

Тя е в внезапен контрастност с обичайните демографски характерности на социалдемократите, привличайки млади гласоподаватели от левицата и подмладявайки имиджа на партията.

„ Преди няколко години социалдемократите имаха повече членове на възраст над 90 години, в сравнение с възраст под 35 години “, изяснява Юнкари.

Младите хора от други леви партии в този момент „ нямат особени усложнения “ да преминат към социалдемократите, сподели Туомо Туря от водещата финландска социологическа организация Taloustutkimus.

Често считана за напредничав мечтател в чужбина и олицетворение на финландските полезности, политиката на Марин вкъщи е по-прагматична, като от време на време си навлича рецензии, че не е задоволително амбициозна, когато става въпрос за климата и правата на индивида.

През октомври Марин беше принудена да се извини за неналичието на дейности от страна на нейното държавно управление във връзка с правата на коренното население саами.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР