От векове всякакви видове люти чушки се използват за лекарство

...
От векове всякакви видове люти чушки се използват за лекарство
Коментари Харесай

Можем ли да се излекуваме с пикантна храна?

От епохи всевъзможни типове люти чушки се употребяват за лекарство за най-разнообразни положения - от лекуване на открити рани и упойка до възстановяване на храносмилането. Съставката, която би трябвало да им повлияе, е капсаицинът.

Смята се, че лютото вещество е деен съставен елемент за оправянето с доста проблеми, като да вземем за пример с елементарната простуда. Можем ли в действителност да се излекуваме с пикантна храна? Простият отговор е " не ".

Настинките се предизвикват от вируси, а капсаицинът не може да се оправя с вируси, твърди неврологът Фредерика Дженовезе от Monell Chemical Senses Center. Но пък лютите храни могат да облекчат частично положението ни.

Когато ядем нещо доста люто, носът ни стартира да тече - положение, известно като вкусов ринит. Причината е, че езикът ни възприема лютото с рецептори, които пращат сигнали към мозъка ни за нещо супер горещо.

Затова и се потим, очите ни се насълзяват и носът ни тече, когато ядем нещо люто - тялото ни се пробва да се охлади. Дженовезе обаче не е сигурна дали постоянно пикантната храна ще успее да отпуши носа ни или ще се случи противоположното, споделя тя пред Inverse.

Затова пък лютото работи и като болкоуспокояващо, тъй като кара нервната ни система да се " концентрира " върху чувството за нещо горещо и да не помни за мъчителното гърло. С две думи - купа пикантна храна може и да не излекува настинката ни, само че най-малко няма да й навреди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР