От векове нашите предци запечатват своите молитви за здраве, любов,

...
От векове нашите предци запечатват своите молитви за здраве, любов,
Коментари Харесай

Българската шевица намира място в нашето съвремие! Вижте как

От епохи нашите предшественици запечатват своите молебствия за здраве, обич, изобилие и благополучие в пъстри знаци. Символи, които вплитат в облеклата и аксесоарите си, с цел да са покрай сърцата им. Смята се, че те имат особена мощ и сбъдват за притежателя скритите в тях послания, съобщи бТВ.

Мистичнaта българска везба намира своето място и в съвремието ни. Дизайнери от България, а и от целия свят са пленени от магичността й  и са я пренесли върху съвремените модели за облекло.

Петя Илиева, която е графичен дизайнер по специалност създава модерни украшения за дами, както и аксесоари за мъже с детайли от българската шевица. Започва плана си като дипломна работа, по-късно това се трансформира в сбъднатата фантазия да работиш това, което обичаш.

„ Това се случи в един ден, когато се разхождах из едно китно родопско селце и там в действителност срещнах една баба, която беше облечена с бяла риза с шевици, и до този миг не бях виждала някой, който да си я носи непрекъснато на него, всеки ден. “ – споделя тя.
„ Това, което ме въодушеви, всъщност  да възродя българската шевица и да покажа, че шевицата може да бъде съвременна и че има място за нея тук и в този момент в нашето съвремие. “ – прибавя Петя.
Най-разпространената българска шевица е елбетицата. „ Тя символизира четирите направления на света – изток, запад, север юг и четирите междинни. И по тази причина се има вяра, че носи благословията на вселената върху индивида, който ги носи. “   казва Петя.

„ Много постоянно застъпена е в действителност и богинята-майка, с вдигнати ръце, която насочва молитва към небесата. Имаме към този момент растителните детайли – цветя, те са знак на младост, на непорочност, на пролетта. Животинските орнаменти в допълнение, както да вземем за пример са петлетата – тези, които аз ги нося. Още тогава се е вярвало, че когато петелът кукурига – самото негово кукуригане, в действителност е гонело неприятните духове и неприятните сили. Защото се има вяра, че в действителност гони отрицателното и неприятното у индивида, който го носи. “ – добавя още тя.
 „ Това си е нещо наше, което си е вродено още от нашите прабаби, които са везали преди доста, доста години, защото в действителност още тогава, когато те са правили везбата – тя освен е красила облеклата и е предавала характерност на тяхното облекло. Те в действителност посредством тези детайли – те са се лекували, те са и балансирали. Това е нещо, което е вродено в нас и сега в действителност то се връща. То е като един натурален път съгласно мен. “ – споделя Петя.
Цветомир и Здравко също са пленени от магията на българската шевица. Цветомир е квалифициран дизайнер, а Здравко в никакъв случай не се е занимавал с мода преди този момент.  Запознават се до момента в който разхождат кучетата си в парка. В следствие дружно стартират да основават облекла с детайли от българската шевица.
„ Имам една в действителност доста огромна обич към българската шевица и по този начин естествено се зароди преди няколко години в град Трявна, когато бях, от където пък е родом моята майка. Просто ми хареса да го върша и започнах. Не съм го търсил по някакъв метод, по-скоро то ме откри. “ – споделя Цветомир.
„ Това е система от универсални знаци. Реално те не са единствено български. Това са знаци, които се срещат на доста места по света. Примерно признакът канатица, който ми е на пуловера, може да се срещне даже и в другия завършек на света – в Австралия и Нова Зеландия. Незнайно по какъв начин е стигнало до тези места. Това е един тип пис. Кодиране на информация, която се предава от потомство, на потомство и действително към ден сегашен много от нещата са забравени. “ – споделя той.
 „ Интересното е, че има знаци, които се срещат още от неолитната ера. Това са 8 хиляди години преди Христа, има знаци, които ги има и в Шопската шевица – като бичата глава или по този начин нар. букрани, които показват връзката сред земния свят и материалния свят. Света на живите, както и дават концепцията за опцията животът да се репродуцира, регенерира, да дава едно ново начало. “ – споделя още Цветомир.
„ Също по този начин признакът свастика, който е тежко претрупан поради нацистите – Втората международна война, а действително в българския фолклор е един доста безоблачен знак. Той показва концепцията за плодородието, за слънцето. Той въплъщава слънцето, действително даже на питките се прави една свастика, която в действителност желае да каже годината да бъде плодовита, поради това се изобразява този знак. Той не е неприятен.  Това са малко от нещата, които се пробвам да предам на хората посредством българската везба, която поставям върху актуалните дрехи. “ – прибавя той.
 В момента Цветомир и Здравко работят по общ план и с Кубрат Пулев. Той освен, че излиза на кръга с везани тениски, само че и напълно скоро благодарение на момчетата ще пусне своя лична фешън линия с облекла, върху които участва и българската везба.
„ Той е един от най-големите в очите ни български спортисти – Кубрат Пулев. Правим фланелки за него. Знаете, че той е огромен родолюбец, огромен българин и доста му харесват нашите неща и ще вършим артикули за неговия фешън бранд, взаимно ще ги вършим. Свърза се с нас, видя нещата, които ние вършим и оттогава започнахме да вършим дружно и избрани артикули. “ – споделя Здравко.

„ Това, което вършим безусловно ме кара да се гордея. Много неща съм работил, само че тук се усещам най-удовлетворен от себе си и това, което върша. “ – споделя Здравко.

„ Аз въпреки всичко съм българин и това е един от методите да оказа помощ, да повдигна нашето национално самочувствие, да опиша на света, кои сме ние българите. Всъщност сме доста прекрасен народ, който има доста богата традиция, която традиция може да бъде вкарана в съвремието и по този метод да не престават нещата. “ – споделя и Цветомир.
 Българската национална шевица е съумяла да впечатли дизайнери от целия свят. Елементи от националната ни везба участват в сбирките на няколко огромни фешън марката като Валентино през 2015 година Друга мода, въодушевена от символиката на детайлите, са татуировките по тялото, които от няколко месеца са цялостен шлагер. loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР