От Върховната административна прокуратура сезираха Спецпрокуратурата след медийни публикации за

...
От Върховната административна прокуратура сезираха Спецпрокуратурата след медийни публикации за
Коментари Харесай

Разследват министъра на културата Боил Банов

От Върховната административна прокуратура сезираха Спецпрокуратурата след медийни изявления за небостъргача " I tower " в центъра на София, оповестиха от прокуратурата. На 9 юли 2020 година началникът на ДНСК е издал две заповеди за прекъсване на градежите на двете здания, от които се състои небостъргача.

Ден преди да бъде спрян градежа, той е координиран с министъра на културата Боил Банов. Това е повода от прокуратурата да проверяват министър Банов, защото градежът на бъдещия хотел е до постройка, монумент на културата .
 Собственикът на I Tower отхвърля връзка с Васил Божков
Собственикът на I Tower отхвърля връзка с Васил Божков

Всички нужни разрешителни са годни

Забраната за продължение на градежа идва откакто от ВАП разпоредиха на Дирекция народен строителен надзор (ДНСК) да ревизира законността на градежа на небостъргача.

От ДНСК изпратили на ВАП резултатите от инспекцията, осъществена на място и по документи, за градежа на двете здания. Нарушението е, че не е координиран капиталовият план във фаза механически план за строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата. Това е условие съгласно Закона за културното завещание (ЗКН).

Ден преди да бъде спрян градежът - на 08 юли 2020 година министърът на културата Боил Банов е съгласувал плана, по молба на заинтригуваната страна. Според прокуратурата това е станало в жестоко нарушаване на наредбите на Закона за културното завещание.
 Прокуратурата желае ДНСК да ревизира небостъргача I Tower в центъра на София
Прокуратурата желае ДНСК да ревизира небостъргача I Tower в центъра на София

Категориите градежи се дефинират по Закон за устройство на територията, цитират от прокуратурата

На идващия ден откакто министър Банов е съгласувал плана - на 9 юли същата заинтригувана страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за прекъсване на строителството .

Това е повода висшата прокуратура да сезира Специализирана прокуратура за осъществено закононарушение. Прокуратурата предлага на основния проектант на София дали да спре градежа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР