от Университетския музей Берген откриха при разкопки руини от езически

...
от Университетския музей Берген откриха при разкопки руини от езически
Коментари Харесай

Откриха останки от езически храм на викинги отпреди 1 200 години

от Университетския музей Берген откриха при разкопки руини от езически храм от епохата на викингите на възраст 1 200 години , заяви БГНЕС. Това е първият древноскандинавски храм, открит в страната, споделя Сорен Динхофф от музея. Основата на постройката е строена няколко века преди навлизането на християнството по тези земи. Останките са открити в сектор, в който сега се построява жилищен комплекс.
Храмът е датиран към VIII век и, макар че постройката от дълго време я няма, по дупките в стълбовете учените съумяха да схванат по какъв начин почти е изглеждала . Храмовете са строени по образеца на раннохристиянските базилики - с висока кула над скатен покрив, като знанията за този тип строителство викингите получили от пътешествениците. Според учените, скандинавците са почнали да строят „ Дома на боговете ” през VI век. Дотогава религиозните обреди са се правели навън. Сериозни промени в обществото настъпили, откакто викингите почнали да контактуват с Римската империя и с немските племена в Северна Европа. След този интервал скандинавските религиозни вярвания станали по-идеологизирани и проведени. Церемониите се провеждали вътре в „ Дома на боговете ”, където се отбелязвали значими празници като зимното и лятното слънцестоене.
 Викингите са вярвали в огледален задгробен свят Викингите са вярвали в огледален задгробен свят
Археолози в Норвегия откриха 1100-годишен гроб на викингски боец, чийто железен меч е подложен на извънредно място: от лявата му стран...
Един от главните ритуали е бил поднасянето на месо, питиета, а от време на време и благородни метали на дървените фигури на главните божества, на които се кланяли викингите: Один и други 12 богове. Учените считат, че храмът евентуално е бил опустошен през XI век, когато кралете на Норвегия са открили християнството по принудителен път и са разрушили всички свързани с езичеството храмове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР