От тясната си камбанария германският вътрешен министър Зеехофер води чисто

...
От тясната си камбанария германският вътрешен министър Зеехофер води чисто
Коментари Харесай

Наистина ли Зеехофер е полезният идиот на САЩ и Русия

От тясната си камбанария немският вътрешен министър Зеехофер води чисто пропагандна война. Той е потребният глупак, който обслужва антиевропейските ползи в Съединени американски щати и Русия. И без да ще, може да подпали Европейски Съюз, написа Б. Везел за " Дойче веле " под заглавие " Това може да подпали цяла Европа ".

Демонстративните борби, които немският вътрешен министър води по въпроса за бежанската политика, са чиста измама - в това число и заради това, че до границите на Бавария доближават прекомерно малко бежанци. А фактът, че Зеехофер не познава или отхвърля съществуващите европейски правила, не може да оправдае неговия политически амок. С това, че в този момент принуждава немската канцлерка трескаво да търси някакви привидни решения за Германия посредством незабавни двустранни сделки, вместо да я поддържа в напъните ѝ за европейско решение на казуса с мигрантите, той де факто вреди на цяла Европа. Но Зеехофер явно не се смущава от този факт. А не е изключено и да го счита за позитивен непряк резултат.

Броят на идващите в Европа мигранти в това време е напряко нищожен спрямо оня от апогея на бежанската рецесия през 2015 година. Дори разногласието към бежанската политика беше поутихнал преди борбата за превъзходство в Берлин още веднъж да го върне в дневния ред на Европа.

Настроенията в множеството европейски страни в това време се трансформираха – на доста места гледат на мигрантите като на нежелани пришълци, против които държавните управления би трябвало да се борят по всевъзможен начин. А ширещият се народен нарцисизъм към този момент блокира всевъзможни европейски решения на казуса.

Пълна историческа амнезия

Младият австрийски канцлер Курц, който очевидно страда от цялостна историческа амнезия, не може да заблуди никого със своята " коалиция на искащите ", състояща се от европейските популисти сред Мюнхен, Виена и Рим, че тези страни преследват изцяло разнообразни ползи. Австрия не желае да приема назад бежанците, връщани от границата с Бавария, а счита да ги отпраща към Италия. Правителството в Рим обаче също не желае тези хора и желае те да бъдат пренасочвани към останалите страни от общността. Там пък въобще не са подготвени да ги одобряват - известно е какво е отношението към квотите за бежанци. Ако в този момент не се намерят европейци, които да дадат добър образец за някакво заслужено решение на казуса, ще се стигне до конфликт.

Засега в Европейски Съюз има консенсус само по въпроса за потребността от по-надеждна отбрана на външните граници. Освен това Ангела Меркел и Еманюел Макрон се пробват да реализират прогрес по дълго отлагания въпрос за хармонизирането на другите законодателства за предоставяне на политическо леговище. Напоследък на мода са и някои много дръзки оферти за построяването на огромни приемни центрове отвън Европа. Подобни хрумвания се въртят из главите на някои европейци от 15 години насам, само че непроменяемо се проваляха заради това, че се оказваха нереализуеми.

Въпросната концепция в това време има и двама нови последователи - президентите на Франция и Италия. Но къде да се изградят сходни бежански центрове - в беззаконна страна като Либия, в директен Нигер или в политически нестабилния Тунис? А и кой да охранява тези центрове - Бундесверът или " Сини каски " на Организация на обединените нации? Европейците желаят да трансферират своята отговорност другиму – това е повече от ясно. Но по какъв начин последователите на сходни екстериториални бежански центрове си ги показват по-конкретно: като изгнание на лагерни острови, каквито има в Австралия, или като арест в кафези - като по границата на Съединени американски щати с Мексико? Ако Европейски Съюз също се готви да потегля по този нов път на нехуманността, е редно да го съобщи ясно и намерено.

Европа има по-съществени проблеми

Бежанската политика работи на Европейски Съюз като киселина, която го разяжда от вътрешната страна. Почти никой към този момент не смее да предложи на своите сънародници хрумвания за рационални и хуманни решения. Новият испански министър председател е едно от дребното изключения. Но вместо да се раздират от разногласия по бежанския въпрос, европейците би трябвало да се посветят на заканите, свързани с Тръмп и неговите търговски войни, би трябвало да изработят своя нова политика за сигурност, да вземат решение проблемите с Китай и с Путин, с войните в Йемен и Сирия. Наместо това са изоставили самодейността в ръцете на креслива орда от популисти, подтиквани от Вашингтон, с което на процедура правят изменничество по отношение на устоите на Европа, нейните демократични полезности и западния публичен ред.

Ако борбата за превъзходство в Берлин докара до промяна на държавното управление, това ще бъде неприятно и за Европа. Никак няма да е добре, в случай че тъкмо в този момент загубим най-опитния държавен началник в целия Европейски Съюз. А Хорст Зеехофер, който до неотдавна беше нищожен локален придворен от Бавария, би изиграл ролята на потребния глупак, обслужващ ползите на всички антиевропейци в Съединени американски щати и Русия. Но от неговата тясна камбанария той надали може и желае да огледа толкоз далеко.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР