От туристическия бранш настояват да се изработи пакет от документи, удостоверяващи здравния

...
От туристическия бранш настояват да се изработи пакет от документи, удостоверяващи здравния
Коментари Харесай

Туризмът иска в редица обекти да се влиза с COVID тестове

От туристическия отрасъл упорстват да се създаде пакет от документи, удостоверяващи здравния статус и сигурността на посетителите в хотели, заведения и други туристически обекти. Искането обаче е тестове да се изискват и за други браншове като телекоми, банки, търговски обекти, които били не по-малко рискови. Не бе препоръчано обектите да са налични единствено за имунизирани. Настоява се и увеличените с актуализацията на бюджета средства за туризма да отидат за имунизационна акция и тласъци за имунизация.

Служебният министър председател Стефан Янев проведе среща с представители на сектора. Беше разисквано разпределението на парите от бюджета, които са планувани за бранша по отношение на последствията от Коронавирус пандемията. " Туризмът е значима част от нашата стопанска система. Стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език за това, което следва ", съобщи Янев при започване на срещата. По думите му главната цел е да се откри баланс сред използването на ограниченията за запазване на здравето на жителите предвид на идния зимен сезон. 

Част от представителите в туристическия отрасъл оповестиха, че не са съгласни с предлагането на министъра на туризма Стела Балтова средствата за подкрепяне на туризма да бъдат разпределени съразмерно на всички компании. В същото време притежателите на заведения за хранене не упорстват за държавни помощи, а да работят без ограничавания за вечерен час и потенциал. 

" Средствата в актуализацията на бюджета ще бъдат употребявани за стимулиране на имунизационния развой в страната ", сподели Балтова след срещата с браншовиците.  " Обединихме се към това, че в границите на до 10 дни ще създадем идната среща, като през този интервал ще бъдат взети решения ", добави тя. И уточни, че решенията ще касаят три посоки: " Първо, това е и по искане на туристическия бранш - да бъде потърсена опция средствата, които са отделени за бранш „ Туризъм " в обновения бюджет, да бъдат употребявани за стимулиране на имунизационния развой в страната. Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една „ зелена ” дестинация. Изискването за това е точно да реализираме това равнище на имунизация, което да разреши на всички туристи по света да пожелаят дестинация България, както и да осигурим здравето на работещите туризъм. "

" Второто направление, което ще се разисква в границите на тези до 10 дни дружно със здравните управляващи, е да се откри пакетът от документи и документи, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти ", разгласи министърът. По думите ѝ третото значимо направление, към което са се обединили на срещата, е още в границите на деня да стартира вземането на съществени решения в вероятност 2022 година - с изключение на на практика, финансово-икономически ограничения.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията заяви, че ресторантьорите ще продължат да работят в протестен режим и в това време ще подават оферти за активността си на база положителни европейски практики.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР