От трибуната на гръцкият парламент, депутатът от СИРИЗА Йоргос Урсузидис

...
От трибуната на гръцкият парламент, депутатът от СИРИЗА Йоргос Урсузидис
Коментари Харесай

В Гърция ври и кипи! Депутат от СИРИЗА проговори на български език, обявявайки го за... македонски

От трибуната на гръцкият парламент, депутатът от СИРИЗА Йоргос Урсузидис направи послание към северните съседи на Гърция, говорейки на чист български език, който разгласи за македонски, оповестява newsbg.eu.

„ Като се обръщам към северните съседи, желая да предам обръщение на техния език, на южнославянския, както ясно се показва в съглашението. Скъпи съседи, другари от Република Северна Македония, както се разбрахме, време е да оставим обратно всичко, което ни разделя и да забележим напред това, което е взаимното съгласие и съдействието и любовта “, сподели той от парламентарната естрада, написа Блиц. 

Гръцките медии прецизират, че „ македонски “ е формалният език на някогашната югославска Република Македония и съгласно доста други „ български акцент “. Принадлежи към балканската езикова връзка и южнославянските езици, както и към българските, сръбските, хърватските, босненските, черногорските и словенските. Най-близко е до българският.  Като формален език е основан през 1945 година, до тогава е бил вербален идиом, употребен в Скопие.

Междувременно гръцките противници на договорката за името на съседна Македония продължават с митингите, до момента в който депутатите разискват избор на съмнение по отношение на държавното управление. Няколко хиляди индивида, в това число свещеници и депутати от неонацистката партия „ Златна зора ” се събраха пред Народното събрание, с цел да отхвърлят предлагането северната съседка на Гърция да се споделя Република Северна Македония.

„ Никой с изключение на гърците не може да се назова македонец ”, съобщи уредникът на протеста Махалис Патсикас пред локалната новинарска организация АНА.

В неделя се чака водачите на Гърция и Македония да подпишат контракта на гала на Преспанското езеро, което е тяхната обща граница с Албания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР