От този вторник пет банки отпускат кредити за малки фирми

...
От този вторник пет банки отпускат кредити за малки фирми
Коментари Харесай

Кредит като помощ по „Възстановяване“: Собственици на бизнеси смятат, че е рисково

От този вторник пет банки отпускат заеми за дребни компании по новата стратегия " Възстановяване ". Мярката е за 2,5 милиарда лв. и цели подсилване на бизнеса след последователното отпадане на Коронавирус помощите.

Максималният заем е 3 милиона лв.. Връщането е за седем години, като първата ще е без вноски. Не е нужно компаниите да обезпечават заема с парцелите си, само че притежателят би трябвало да влезе като съдлъжник.
Снимка: btvnovinite.bg
Кварталната сладкарница на семейство Елезови в Мездра последователно се връща към естествена работа след пандемията. Вече имат шестима служащи, изплащат два заема. Имат проекти за ремонт, само че са в застой.

Според министъра на стопанската система с заемите се подава ръка на компаниите, които са работили добре преди Коронавирус рецесията.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Ние на тези компании желаеме да помогнем. Реално доста бизнеси, да вземем за пример в туристическия бранш - те са били сполучливи компании “, съобщи Кирил Петков.

Банкери акцентират, че лихвите на тези заеми са пазарни, само че по-важното е, че няма потребност от гаранции.

„ Трябва да има три години история, съответната компания, най-малко една от тях да е на облага и се финансира до 70 % от оборота за 2019 или 2020 година “, споделя банкерът Диана Митева.
Снимка: btvnovinite.bg
Дори с поети гаранции от страна на страната, рискът за Елезови остава прекомерно огромен.

„ Теглене на заем в тези несигурни времена е изключено, тъй като ние не сме сигурни дали може да си покриваме вноските “, споделят притежателите на сладкарница.
Снимка: btvnovinite.bg
А най-големият им боязън е да не се стигне до ново затваряне.

Здравният министър: Ваксинационното покритие в страната остава ниско Информационна система ще покаже какъв брой българи са се срещали с COVID-19 Проф. Александрова: „ Делта “ разновидността на COVID-19 е с към 60% по-заразен от английския 27 са новите случаи на COVID-19 България е напълно в зелената Коронавирус зона на картата на Европейски Съюз 41 нови случая на COVID-19 у нас Експерти сигнализират за допустима нова вълна на COVID-19 още през лятото Проф. Пенка Петрова: Индийският вид на COVID-19 се популяризира стремително 105 нови случая на COVID-19 у нас 110 са новите случаи на COVID-19 при взети над 13 600 проби
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР