От този понеделник започват занятията в част от университетите в

От този понеделник започват занятията в част от университетите в ...

Как ще протече учебната година на висшистите при COVID вълната


От този понеделник започват занятията в част от университетите в страната. Учебната година в УНСС вече започна присъствено. В сградата на университета тази сутрин на всички студенти и преподаватели им беше измерена температурата. А вътре е задължително да са с поставени маски. Има ли опасност университетите да преминат отново в дистанционна форма на обучение.
Снимка: btvnovinite.bg
Не маските в залите, а вероятността да преминат отново в дистанционна форма притесняваше най-много студентите.
Снимка: btvnovinite.bg
„Според мен е твърде вероятно да преминем! И определено се притеснявам – за нас електронната форма е много по-трудно да се възприемат нещата“, казва студентката Натали Колева.

За да не рискува, Яна Иванова пък директно е записала своята магистратура онлайн.

„Мисля, че отново ще преминем към дистанционна форма и реших този път просто да си спестя всички тези главоболията“, казва Яна.
Снимка: btvnovinite.bg
От учебното заведение обясниха, че се надяват годината да се проведе изцяло присъствено.

„Не е проблем онлайн обучението, но идва въпроса за живото присъствие – повече контакти, възможност за въпроси, някои неща просто не може само през компютъра да се кажат и направят“, коментира ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.
Снимка: btvnovinite.bg
Решението ще взима всеки университет сам за себе си, обясни министърът на образованието.

„Другата възможност е при рязко влошаване на ситуацията – тогава здравното министерство има право да спре присъствената учебна процедура“, заяви образователният министър Николай Денков.

По данни на МОН по-голямата част от университетите ще започнат годината присъствено. Малка част са преценили да се обучават през интернет. Като Софийския университет, където само осем от 16-те факултета ще са присъствено.
Снимка: btvnovinite.bg
„Това са факултетите, свързани с природни науки и медицина. Другите ще имат хибридно обучение – в някои случаи става въпрос само 1. курс присъствено, а в други – смесени начини“, казва проф. Атанас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

На този фон РЗИ пък започна да разполага мобилни пунктове за ваксинация пред университетите. Такъв вече има в УНСС, където около 30% от студентите са ваксинирани.

Антиваксъри нападнаха медици в мобилен пункт за ваксинация срещу COVID-19 В УНСС отвори мобилен пункт за ваксинация срещу COVID-19 458 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие Процентът положителни проби за COVID-19 е над 7,5 Проф. Аргирова: Пикът на четвъртата COVID вълна ще е в средата на октомври 1892 са новите случаи на COVID-19 у нас Отпада ограничението за престой до 3 дни в Румъния за влизащите от България само с PCR тест Вижте къде ще са изнесените ваксинационни пунктове през почивните дни Безплатни лекарства за домашно лечение на COVID-19 от днес 1724 нови случая на COVID-19 у нас

Източник: btvnovinite.bg