От тази година данъчните започват да проверяват и продавачите в

...
От тази година данъчните започват да проверяват и продавачите в
Коментари Харесай

До 30 април онлайн продавачите трябва да декларират доходите си в НАП

 От тази година данъчните стартират да ревизират и продавачите в уеб страниците с разгласи, оповестява " Нова ".

Те имат период до 30 април да заявяват приходите от всички движимости, които оферират през платформите в интернет. Ще постави ли това завършек на онлайн измамите? И по какъв начин данъчните ще наблюдават търговците в мрежата? 

Според данните на Национална агенция за приходите всеки 4 от 10 лв. в е-търговията остават невидими за данъчните. Сред продаваните в интернет артикули, чиито обороти Най-често се крият обороти на артикули като спортни артикули, облекла, обувки, техника, медикаменти, козметика и елементи за коли.

Търговците в мрежата от тази година ще би трябвало да се заявяват и приходите от електронна търговия. Данък в размер на 15% ще би трябвало да заплащат и тези, които продават в платформите за безвъзмездни разгласи.

Старият ти телефон към този момент не ти харесва, имаш два идентични парфюма или искаш да почистиш дрешника от облеклата, които към този момент не ти стават. Близо 3 млн. консуматори употребяват сега платформите за безвъзмездни разгласи, с цел да продават непотребните си движимости.  

През последните години Петър трансформира всичко излишно във опция за нов приход.  

" Реших, че мога да докарвам спомагателни пари от продажба на авточасти, телефони и всякаква техника - основно втора употреба. С времето започнах от разнообразни другари да взимам техни артикули - продавам ги и по този метод припечелвам и аз ", споделя той. 

През последните месеци обаче на данъчните им прави усещане, че има продавачи, които разгласяват не единични, а десетки разгласи. А приходите от тях са за стотици хиляди левове. Без да се таксуват. 

" Има физически лица, които вършат продажби от порядъка на половин или над един млн. лв. годишно, които не са регистрирани като бизнеси. Очевидно е, че когато продадете 200 мобилни телефона през интернет в границите на календарната година, доста мъчно може да се аргументира, че това съставлява персонално ползване и потребление на персонални движимости ", изясни - Росен Бъчваров от Национална агенция за приходите. 

Нетрадиционните обороти през разгласи за персонални движимости данъчните засичат посредством наложените платежи, които минават при доставките на пратки. Инспекторите съпоставят получените пари посредством куриери и данъчните заявления на компании и жители. 

По този метод годишно хазната олеква с 300 млн. лева от укрити налози от електронна търговия, демонстрират сметките на данъчните. Вече ще таксуват с налог от 15 % приходите на всички търговци в уеб страниците за разгласи и обществените мрежи. Целта е мярката да постави завършек на нелоялната конкуренция при интернет търговията, считат от сектора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР