От сутринта алпинисти, геолози и експерти от поддържащата фирма и

...
От сутринта алпинисти, геолози и експерти от поддържащата фирма и
Коментари Харесай

Не е ясно кога ще пуснат цялото движение по Струма, укрепват срутения скат и слагат нова мрежа

От сутринта алпинисти, геолози и специалисти от поддържащата компания и от Областно пътно ръководство са на терен. След разбор на обстановката се взе решение да стартира обрушване във високата част на ската, защото имаше риск от свличания, които да преминат и през другото платно. Това заяви ръководителят на Управителния съвет на Агенцията " Пътна инфраструктура " Георги Терзийски на брифинг в региона на срутището при 8-ми км на автомагистрала " Струма ", при което през вчерашния ден четиричленно семейство като едвам не пострада, откакто върху колата му се изсипа скална маса.
Още по тематиката
" Затова се наложи секторът да бъде затворен и в двете платна за към 2 часа. В момента придвижването е възобновено в платното в посока София, продължаваме да почистваме джобовете в долната част на ската и да укрепваме, което постанова за момента, поради риска за пътуващите, платното в посока Кулата да не се отваря ", посочи Терзийски, представен от Българска телеграфна агенция.

Попитан по кое време чака да бъде отворено , той отговори, че откакто се видят резултатите от обрушването в долната част, ще бъдат направени разбори, тъй като след почистването би трябвало да се извърши и подсилване, и слагане на нова железна мрежа.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

За съответното срутище и падналите камъни на платното, специалистите са открили, че огромен пай е натежал на мрежата, която в началото го е задържала , само че по-късно се е свлякъл, а останалата скална маса е арестувана от мрежата, и през днешния ден, след обрушването, е била отстранена.

" За страдание, метеорологичните условия допускат активизиране на срутищни процеси като този на автомагистрала " Струма ", разяснява още Терзийски.

На въпрос за приключилото подсилване на друго свлачище на автомагистралата и дали тя е проблематична, той отговори, че не би споделил, че е проблематична в цялото си трасе. Той изясни, че в действителност в секторите, изграждани като автомагистрала " Люлин ", има доста места, където са се засилили срутищни процеси, може би и тъй като технологията на създаване през 2006-2007 година е довела до нестабилност на масивите.

" Но ние, дружно с сътрудниците от " Автомагистрали ", още при започване на годината, след разбор, взехме решение и възложихме подсилване на тези рискови сектори с нови железни мрежи ", изясни шефът на АПИ.

Директорът на " Техническа дирекция " в " Автомагистрали " Евгени Генчев посочи, че организацията е в двете посоки придвижване в лявото платно, а дясното е затворено, до момента в който завършат обрушването и укрепващите дейности за безвредно придвижване, като напъните са това да стане до на следващия ден.

Георги Терзийски разяснява по отношение на падащи камъни по Самоковско шосе , че по всички високопланински пътища има предписание към пътноподдържащите компании да се правят интензивни действия по премахване на скалната маса. На пътя за Самоков също сме планували ремонт на трасето, което ще включва и укрепвания на рисковите сектори. В момента се изготвя софтуерен план за превантивния ремонт, който поетапно ще бъде осъществяван до Самоков.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР