От страна на Министерство на земеделието, храните и горите няма

...
От страна на Министерство на земеделието, храните и горите няма
Коментари Харесай

МЗХГ: Няма забавяне на документи за изграждането на ново хвостохранилище в Община Перник

От страна на Министерство на земеделието, храните и горите няма закъснение при издаването на документи по отношение на процедурата по импортираното искане от „ Топлофикация Перник “ за смяна на предназначението на земеделска земя за ново хвостохранилище на територията на Община Перник.

Това оповестиха от ведомството по отношение на казаното от Любомир Спасов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа „ Република “, в ефира на bTV, че институциите бавят издаването на документи за построяването на плана.

" Година и няколко месеца документите стояха в РИОСВ-Перник. Говорим от ноември 2016 година до февруари 2018 година След това от януари 2019 година до ден сегашен документите са в Министерството на земеделието, което би трябвало да вземе решение за преотреждането на няколко декара земеделска земя в земя за промишлени цели. Това нещо към момента не се е случило ", изясни в „ Тази заран “ Спасов.
Изп. шеф на Топлоелектрическа централа „ Република “: Шламохранилището е на края на експлоатационния си живот Институциите не издават позволение за градежа на новото хранилище, сподели Любомир Спасов
„ В края на 2018 година е входирано писмо от Топлоелектрическа централа „ Перник “ в МЗХГ. Същото не е прегледано, защото по направеното предложение за смяна на предназначението на земеделска земя е имало несъгласие от Сдружение „ Съседите-искаме правда “. Възражението е изпратено до МЗХГ и до Върховен административен съд, вследствие на което съдът е образувал административно дело “, обясниха от ведомството.

„ На 13 януари е входирано още веднъж предлагането от " Топлофикация ", а седем дни по-късно преписката е върната за доокомлектоване. На 29 януари 2020 година от сдружението още веднъж са входирали нужните документи по процедурата. На 27 февруари междуведомствената Комисия за земеделските земи е разгледала предлагането за смяна на предназначението на 517 993 кв.м земеделска земя. Процедурата е спряна, като е изтънчено мнение от Община Перник по отношение на предприемане на дейности за осъществяване на процедури по изменение на Общия организационен проект в сходство с утвърждения обстоен организационен проект. Изисканото мнение е по отношение на определяне на събитието, че показания обстоен организационен проект, влезнал в действие на 21 септември 2018 година, не подхожда на Общ устройствен план на Община Перник “, разясняват още от земеделското министерство.

С писмо от 19 март 2020 година изпълнителният шеф на „ Топлофикация “ е известен, че процедурата може да бъде продължена след осъществяване на изискването, показват още от там.

„ На 1 април тази година Община Перник е уведомила МЗХГ, че показва позитивно мнение за отчасти изменение на ОУПО, както и че е уведомила РИОСВ-Перник за установяване на процедурите по Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие. На идно съвещание на междуведомствената Комисия за земеделските земи, планувано за месец май, преписката на „ Топлофикация “ ще бъде включена в дневния ред за разглеждане “, разясняват от ведомството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР