От Столичната Районна здравна инспекция (СРЗИ) изпратиха официално становище по

...
От Столичната Районна здравна инспекция (СРЗИ) изпратиха официално становище по
Коментари Харесай

Столичната РЗИ издаде заповед за затваряне на детската градина, в която почина дете с менингит

От Столичната Районна здравна ревизия (СРЗИ) изпратиха публично мнение във връзка трагичния случаят с умряло от менингит дете в детска градина.

Публикуваме позцията на СРЗИ без редакторска интервенция:

"След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за умряло дете с евентуална инфекциозна патогенеза, незабавно са подхванати съответните противоепидемични ограничения - дейности по пробонабиране и проучване на контактните деца, техните братя и сестри и личния състав на детското заведение. Проведени са диалози с общопрактикуващия доктор, лекуващия доктор, националния съветник по инфекциозни заболявания и е събрана цялостната допустима документи - епикризи, проучвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза.

Извършено е епидемиологично изследване и е разпоредена стерилизация на ДГ № 37 „ Вълшебство “. От изследваните в НЦЗПБ контактни деца, техните братя и сестри и личния състав от групата, носителство на менингокок в носоглътката е открито при 23 лица. Към момента на проучването те са без здравословни недоволства и клинична симптоматика. Насочени са към ОПЛ за наблюдаване и осъществяване на антибиотична профилактика, според Наредба № 6/09.07.2019 година за реда и изискванията за диагностика, профилактика и надзор на обособени заразни заболявания на дихателната система.

След приемането на първичните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за осъществяване на незабавни хигиенични и противоепидемични ограничения и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 година и за прекъсване на активността до второ разпореждане.

Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и личния състав на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на умрялото дете. В здравната процедура, въпреки и рядко, се следят случаи на мълниеносно протичане на менингококова зараза измежду млади и здрави лица, като за жалост, такива случаи приключват летално.

Столичната РЗИ изрича съболезнования на околните на умрялото дете! ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР