От Спаси София днес поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова

...
От Спаси София днес поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова
Коментари Харесай

Спаси София: Заплати по милион взимат шефовете в градския транспорт, а ламтят за помощ

От Спаси София през днешния ден желаеха оставката на кмета Йорданка Фандъкова поради пагубната обстановка с градския превоз. Освен с безучастие във връзка с реформирането на системата на градския превоз за фрапантно понижаване на загубите и увеличение на пасажерите, шефовете на общинските транспортни предприятия подписват неизгодни контракти с неслучайни компании, които ощетяват бюджета на общината с милиони левове всяка година, до момента в който в това време си разделят по 1 млн. лева за заплати годишно.



Градските деятели споделят скандални документи, от които излиза наяве, че 4 млн. лева на мандат отиват единствено за заплати на двадесетте члена на препоръките на шефове на общинските транспортни сдружения с голям брой дублиращи се функционалности. " Оказва се, че до момента в който кметът Фандъкова заплашва софиянци, че ще им спре превоза, тъй като няма пари за заплати на служащите, плащаме извънредно великодушни заплати на големи и ненужни бордове на шефове по време на невиждана рецесия. Ето за какво няма пари за градския превоз - всичко отива в скандални и опорочени търгове и скъпо трудоустрояване на лоялни партийни фрагменти! " - съобщи Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

Според данните, шефовете в ЦГМ взимат по 374 000 лева на година, а членовете на препоръките на шефовете както следва: на " Столичен електротранспорт " - 230 000 лева годишно, на " Столичен автотранспорт " - 175 000 лева на година, като шефът Слав Монов, сключил редица скандални покупко-продажби, получава 53 000 лева през 2021 година Членовете на съвета на шефовете на " Метрополитен " пък си разделят по 265 000 лева на година.

" Скандални и неприемливи са данните, че Столичен Автотранспорт е сключил контракт с медиатор за доставка на газ на двойно по-високи от пазарните цени. Управляващите от ГЕРБ са сключили договорката с непосредствено договаряне, без търг и с голяма комисионна за компанията - медиатор. Само за март надценката е над 2.5 млн. лева - общински пари, които са отишли в частен джоб поради неприятно ръководство. Цялата отговорност за този гуляй по време на най-дълбоката рецесия е в ръководството на столицата, отпред с госпожа Фандъкова.” - безапелационен е общинският консултант Борис Бонев.

Това е следващото скандално разобличаване за неприятното ръководство на превоза в София. От Спаси София напомнят и ремонта на общежитието в Дружба за 3 млн. лева на десетократно повишени цени, който бе предоставен от същия шеф на общинско дружество, сключило и контракта за доставка на безценен газ. " Нека си спомним и по какъв начин ръководещите от ГЕРБ, отпред с ръководителя на СОС Георги Георгиев, желаеха да подарят 3 млн. лева на частния транспортьор МТК поради " случайно” сбъркана формула за пресмятане на разноските. Това е следващото доказателство, че градският превоз в София се източва, вместо да се ръководи отговорно и по тази причина сега той се намира в тази рецесия.” - съобщи Борис Бонев.

В тази връзка, от Спаси София напомнят предлагането си за закриване на ЦГМ и сливането на всички дублиращи се структури в единна компания с което ще бъдат отстранени десетките управителен позиции с високи заплати, секретарки, дублирани отдели, служебни коли. По този метод разноските ще бъдат фрапантно понижени, процесите - усъвършенствани, а новата конструкция ще бъде доста по-ефективно ръководена.

От Спаси София напомнят, че билетната система, за която ЦГМ заплати колосалните съвсем 100 млн. лева, към момента не е въведена защото ръководещите от ГЕРБ не одобряват нова билетна политика, която да направи пътуванията по-изгодни и комфортни за жителите. " От Спаси София още преди половин година предложихме цялостна и гъвкава тарифна политика - билети за гратис прехвърляне, опазване на цената на годишните карти от 365 лева и обилни удобства за всички млади до 25 години - годишна карта от 200 лева С тези оферти желаеме да създадем градския превоз по-привлекателен както за пътуващите всеки ден, по този начин и за тези, които го употребяват по-рядко. Целта е да притеглим повече пасажери, да увеличим приходите на системата и да понижим тапите и замърсяването. Но на ръководещите очевидно не им се бърза, за тях приоритет са поръчките, а не удобството на жителите и виновното ръководство на обществените средства.” - счита Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

Борис Бонев е безапелационен, че страната би трябвало да отпусне помощ за София единствено против смели промени, явен проект и чувствителни усъвършенствания в градския превоз. " Безобразно е да се търсят 220 милиона от парите на всички български жители, с цел да се финансира безотговорното ръководство на ГЕРБ и Фандъкова в София и корупцията, която са конфигурирали. Без съществени промени, милионите просто ще бъдат налети за големите заплати на раздутите общински предприятия, за скандални търгове като за ремонта на общежитието в Дружба и за съмнителни медиатори за доставка на газ на двойни и тройни цени. Това като жители не би трябвало да го допуснем, освен тъй като става въпрос за нашите пари, само че и тъй като неприятното ръководство на Фандъкова в София не би трябвало да бъде поощрявано да продължава да ограбва София!” - безапелационен е водачът на Спаси София - Борис Бонев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР