От социалното министерство традиционно излизат с грандиозни слова и се

...
От социалното министерство традиционно излизат с грандиозни слова и се
Коментари Харесай

Сачева - майсторът на пропагандатa

От общественото министерство обичайно излизат с грандиозни слова и се бият в гърдите за нараствания на заплати, стратегии и качество на обществените грижи. Ако се има вяра единствено на изказванията на отрасловия министър Деница Сачева и пиарите й, човек ще си каже, че сме прокопсали, а обществената ни сфера търпи "златен век ".

"Презследващитегодинищепоставимдопълнителенакцентназаплатитевсоциалнатасфера. През 2020г. увеличихмес 30% тезинасоциалнитеработнициис 21% наслужителитевсоциалнитеуслуги. Предстоидаразработимистратегиязаразвитиеначовешкитересурсивсоциалнатасфера ".

Ненапразно още веднъж рецитираме посланието от рекламната фотография на Сачева, която продължава да циркулира из обществените мрежи и да среща присмеха на работещите в старческите домове, в центровете за деца с увреждания, за спешно настаняване и така нататък Тоест - на хората, които сменят чаршафите, облеклата и подлогите на болните, които организират лечението им, които ги обгрижват заран и вечер, задоволявайки и най-екстремните им потребности.

"Когато медиите споделят, че заплатите в обществената сфера се подвигат, никой не прави разлика сред приятното превозване на обществените служащи в дирекциите и хамалогията на сътрудниците им в домовете и центровете за обществени услуги ", съобщи столична служителка, поискала анонимност по разбираеми аргументи.

На 30 юли 2020 година от парламентарната естрада общественият министър разгласи, че "от 1 август ще се усилят с 30% средствата за заплати на чиновниците от системата на Министерство на труда и обществената политика (МТСП), които са натоварени с действия по преодоляване на следствията от пандемията ".

За задачата държавното управление задели 15.150 млн. лева, с които още през август бяха ощастливени 7600 души. Толкова, колкото по думите на министър Сачева били обществените служащи в Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта, Главната ревизия по труда, Фонд "Социлана протекция " и Фонд "Условия на труд ".

Както се досещате, става дума за жители на канцеларии и офиси, за инспектори или с една дума - за служители. Според министър Сачева те били "натоварени с действия по преодоляване на следствията от пандемията ".

А "другите ", които също са на терен, само че очевидно не влизат в сметките на държавното управление? Ами те... не престават да си роптаят, въпреки и гласът им да потъва като вода в пясък:



С "БАНКЕРЪ " се свързаха десетки обществени чиновници на фронтова линия, чиито имена ще запазим в загадка. Някои от тях споделиха, че тяхното "увеличение " е като триглавата ламя - всички са чували за него, само че никой не го е виждал. Други споделиха, че в действителност са им обещани спомагателни пари, само че към този момент не престават да чакат и да се надяват. Обобщаваме картинката с две изказвания на действителни обществени служащи, чиято идентичност ще запазим в загадка.

"Много хора от личния състав се разболяхме и към момента не сме възобновени изцяло. Пандемията, строгите ограничения и страховете на хората трансформираха радикално естеството на работа ни, само че ние не бяхме оценени като "борци против вируса на първа линия " и заради тази причина не ни подкрепиха по никакъв метод. Явно, тъй като не сме държавни чиновници като сътрудниците от дирекциите... "

"След две години ще остане единствено администрацията в обществената сфера. Къде е нарастването за хората, които действително сме на първа линия и се грижим за потребителите? Увеличавате единствено нагоре. Успяхте да си вдигнете с 30 % заплатите на назначените държанки по места като АСП, ДАЗД, РДСП, Държавно стопанско предприятие и така нататък Хайде честито на печелившите, само че санитарката, детегледачката или рехабилитатора от някоя обществена услуга не са измежду тях! ", съобщи различен.

Ако би трябвало да обобщим, през 2020 година обстановката е била много странна, меко казано.

От една страна, министър Сачева напълно отговорно декларира, че държавното управление е заделило 15.150 млн. лева и тези пари са разпределени сред 7600 обществени служащи, които работели в Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта, Главната ревизия по труда, Фонд "Социална протекция " и Фонд "Условия на труд ".

От друга страна, "БАНКЕРЪ " си направи труда да порови из осведомителните системи "Дакси ", "Сиела " и "Апис " и откри, че във въпросните държавни структури работят общо 3756 души. Или най-малко толкоз са здравно и обществено обезпечените. Дори да прибавим и тружениците в самото обществено министерство - общо 382 индивида, до изравняването на броя от "списъка " на госпожа Сачева ни трябват още... 3462 люде на държавна прехрана.

От трета страна, в случай че предположим че тези 3462 бройки са пръснати из така наречен провинция, т.е. в домовете и центровете за обществени услуги, значи... отново става дума за шепа богоизбрани. Защото, доколкото човек може да пресметне от разнопосочните публично тиражирани данни, в тази система работят към 16 000 души.

Или, в случай че би трябвало да бъдем напълно точни, в случай че държавното управление бе почело труда на тези хора и бе нараснало персоналните им заплати с по 100 лева, единствено за тях трябваше да бъдат заделени не по-малко от 19.5 млн. лв..



Бъдещето на обществените бойци на първа фронтова линия също не наподобява кой знае какъв брой розово. Увеличение сигурно ще има, само че от по кое време и с какъв брой тъкмо - никой нищо не споделя. Ако би трябвало да съдим по това, което ще се случи в София, обстановката е по-скоро песимистична:

"Бюджетът на Столична община още не е признат. Щом това стане, нарастване ще има и то със задна дата. Парите обаче ще се дават на шефовете на домовете и центровете за обществени услуги. Те ще правят оценка чиновниците и ще индексират заплатите им с оглед тези оценки, само че най-много до 10% от сегашните трудови хонорари ", изясни схемата Минка Йовчева, шеф на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни " към Столична община.

Това е ситуацията, в последна сметка. За богопомазаните служители 30% - с цел да се знае за кого тъкмо работят и чия ръка да целуват! За останалите простосмъртни бачкатори... както пристигна - от 0 до 10 %. Всичко зависи от волята и настроенията на директните началници, тъй като в този бизнес от край време е като в Лас Вегас: какво написа в законите и наредбите си остава в законите и наредбите...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР