От социалното министерство отговориха на критиките на омбудсмана Диана Ковачева

...
От социалното министерство отговориха на критиките на омбудсмана Диана Ковачева
Коментари Харесай

Социалното министерство: Помощите за вода се изплащат съответно законовите разпоредби

От общественото министерство дадоха отговор на рецензиите на омбудсмана Диана Ковачева за помощите за вода

Тази заран в " Денят стартира " по Българска национална телевизия омбудсмаът Диана Ковачева подлага на критика Министерството на труда и обществената политика, че не ползва закона и не се изплащат помощи за вода.

От министерството дадоха отговор за Българска национална телевизия, че разпространението на тезата, че хората не получават полагащите им се по закон помощи за вода е погрешна. Цитираха Закона за обществено подкрепяне (ЗСП) обществените помощи, където се споделя, че помощи за ползване на вода се дават по избрани критерии, условия и условия.

" Предоставянето на помощите по реда на ЗСП в т. ч. и на месечните се реализира в сходство със законовите разпореждания. Реферирането на механизми за обществена отбрана от разнообразни секторни политики, в тази ситуация ВиК, за уязвими групи, които са дефинирани в Закона за обществено подкрепяне и неговите подзаконови актове, не ги трансформира автоматизирано в обществени помощи ".

В отговора се споделя още, че МТСП прецизно извършва плануваните в закона отговорности и в никакъв случай не е допускала неговото нарушение. Помощите за вода по смисъла на Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационни услуги не са обществени помощи. Този закон дефинира единствено обсега на лицата, евентуални бенефициенти на характерен тип помощ за битово ползване на вода.

Самата помощ може и следва да се дава по метод, гарантиращ действително приемане на услугата, а освен изплащането на избрана парична сума. В Закона за обществено подкрепяне, който нормативно регламентира механизма на общественото подкрепяне, е избран редът и методът за това. Тези съществени жизненоважни потребности са ясно дефинирани в ЗСП, а водата е включена в техния обсег. И това се извършва.

" Няма по какъв начин всяка една жизненоважна нужда да се извежда като обект на обособена наредба и помощ поради спецификата на структурата на потребностите на всеки човек или семейство. Законодателят подчертава върху обезпечаване задоволяването на главните жизненоважни потребности като цяло съгласно социално-икономическото развиване на страна и това ние го вършим. Социалните помощи са да подкрепят задоволяването на потребностите на хората, изпаднали в сериозна обстановка, осигурявайки им достъп до самите услуги и се изплащат в сходство с нормативните разпореждания. Предстои техният обсег да се разшири и да се усилва техният размер. От 1 юни 2023 година те ще бъдат обвързани с линията на беднотия ", пишат още от министерството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР