От социалното министерство отговориха на критиките на омбудсмана Диана Ковачева

...
От социалното министерство отговориха на критиките на омбудсмана Диана Ковачева
Коментари Харесай

Социалното министерство: Помощите за вода се изплащат съответно законовите разпоредби

От общественото министерство дадоха отговор на рецензиите на омбудсмана Диана Ковачева за помощите за вода

Тази заран в " Денят стартира " по Българска национална телевизия омбудсмаът Диана Ковачева подлага на критика Министерството на труда и обществената политика, че не ползва закона и не се изплащат помощи за вода.

От министерството дадоха отговор за Българска национална телевизия, че разпространението на тезата, че хората не получават полагащите им се по закон помощи за вода е погрешна. Цитираха Закона за обществено подкрепяне (ЗСП) обществените помощи, където се споделя, че помощи за ползване на вода се дават по избрани критерии, условия и условия.

" Предоставянето на помощите по реда на ЗСП в т. ч. и на месечните се реализира в сходство със законовите разпореждания. Реферирането на механизми за обществена отбрана от разнообразни секторни политики, в тази ситуация ВиК, за уязвими групи, които са дефинирани в Закона за обществено подкрепяне и неговите подзаконови актове, не ги трансформира автоматизирано в обществени помощи ".

В отговора се споделя още, че МТСП прецизно извършва плануваните в закона отговорности и в никакъв случай не е допускала неговото нарушение. Помощите за вода по смисъла на Закона за контролиране на водоснабдителните и
Всичко за Вашата сватба
канализационни услуги не са обществени помощи. Този закон дефинира единствено обсега на лицата, евентуални бенефициенти на характерен тип помощ за битово ползване на вода.

Самата помощ може и следва да се дава по метод, гарантиращ действително приемане на услугата, а освен изплащането на избрана парична сума. В Закона за обществено подкрепяне, който нормативно регламентира механизма на общественото подкрепяне, е избран редът и методът за това. Тези съществени жизненоважни потребности са ясно дефинирани в ЗСП, а водата е включена в техния обсег. И това се извършва.

" Няма по какъв начин всяка една жизненоважна нужда да се извежда като обект на обособена наредба и помощ поради спецификата на структурата на потребностите на всеки човек или семейство. Законодателят подчертава върху обезпечаване задоволяването на главните жизненоважни потребности като цяло съгласно социално-икономическото развиване на страна и това ние го вършим. Социалните помощи са да подкрепят задоволяването на потребностите на хората, изпаднали в сериозна обстановка, осигурявайки им достъп до самите услуги и се изплащат в сходство с нормативните разпореждания. Предстои техният обсег да се разшири и да се усилва техният размер. От 1 юни 2023 година те ще бъдат обвързани с линията на беднотия ", пишат още от министерството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg