От следващата учебна година петокласниците ще учат по допълнени учебни

...
От следващата учебна година петокласниците ще учат по допълнени учебни
Коментари Харесай

Евгения Костадинова: Промените в учебните програми дават повече свобода на учителя

От идната образователна година петокласниците ще учат по допълнени образователни стратегии по математика, а образователната им стратегия по компютърно моделиране и осведомителни технологии ще бъде напълно нова.

„ Това не трансформира програмата, по-скоро уточни понятия, отпадат всички подтеми в границите на една тематика в образователната стратегия “, посочи в предаването „ Хоризонт до обед “ по БНР Евгения Костадинова, шеф на Дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение “ в Министерството на образованието и науката.

Според нея премахването на подтемите ще даде по-голяма независимост на учителя за преценка дали дадена тематика да се работи в 3 или в 7 урочни единици, когато да вземем за пример на учениците им е по-трудно.

„ Действащите сега образователни стратегии са нови от няколко години. В образованието внезапните промени в никакъв случай не са посрещани положително “, разяснява Евгения Костадинова пред БНР.

По думите й новостите в образователните стратегии ще дадат опция на учителите „ да не са притиснати, да не броят уроците и да не споделят – не ми доближава време, тъй като имам 90 урока, а пък имам 84 часа за нови познания “.

Олекотяват се и нови понятия, като се залага на по-практическата страна на знанието. Вместо наизустено разбиране за куб, ще се изисква да вземем за пример ученикът да го разпознава, да може да ползва свойствата му и да да взема решение задания, свързани с него. „ По същия метод кратно, делител, диаграма… “

Промяната на съотношението сред часовете за асимилиране на нови познания и часовете за извършения върви в посока повече часове за извършения, посочи Костадинова. „ Целта е посредством програмата да се отвори повече опция за извършения и практическо използване. “

Утвърдените учебници ще продължат да се употребяват. Актуализирани учебници ще бъдат основани след приключването на интервала на потреблението на актуалните. „ По никакъв метод това няма да спъне образованието на учениците “, увери Евгения Костадинова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР