От следващата година в средните училища в някои градове най-вероятно

...
От следващата година в средните училища в някои градове най-вероятно
Коментари Харесай

За насърчаване на професионалното образование ще бъдат намалени езиковите и математическите паралелки

От идната година в междинните учебни заведения в някои градове най-вероятно ще бъдат понижени профилираните паралелки, т.е. езикови, математически и природо-математически паралелки, с цел да се стигне до пренасочване на възпитаници в професионалните гимназии. Мярката се прави на локално равнище в съгласуваност сред районните ръководства на образованието, общините и бизнеса, само че се поддържа и от просветното министерство.

Първият подобен случай е във Враца, където по думите на просветителния министър Красимир Вълчев на парламентарния надзор в петък се чака да бъдат понижени профилираните паралелки в СУ " Христо Ботев " и ППМГ " Академик Иван Ценов ". Причината - до момента в учебните заведения се откриват повече паралелки, в сравнение с са учениците след седми клас, и по този начин професионалните остават незапълнени. Според депутата от " Воля " Слави Нецов обаче родителите стачкуват и желаят опазване на една от паралелките в СУ " Христо Ботев ".

Пред " Дневник " министър Вълчев сподели, че чака да има такива случаи и в други по-малки градове, само че новото разпределение на паралелките ще стане известно през март.

Наблюдаваната наклонност е, че след седми клас учениците всеобщо избират езикови и математически гимназии и защото се откриват повече паралелки, в сравнение с има потребност, професионалните остават празни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР