От следващата година минималната работна заплата ще достигне 940 лв.,

...
От следващата година минималната работна заплата ще достигне 940 лв.,
Коментари Харесай

940 лв. минимална заплата от 2024 г.

" От идната година минималната работна заплата ще доближи 940 лева ", съобщи пред Българска национална телевизия служебният министър на финансите Росица Велкова. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде показана в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Той ще бъде препоръчан на новия  парламент. По думите й през 2025 година минималната заплата ще се усили до 1038 лева,, а година по-късно - до 1128 лева. 
През февруари Народното събрание съумя с консенсус да утвърди нов ред за установяване на минималната работна заплата. Бе решено от януари 2024 година тя да бъде 50% от междинната, както е по европейската инструкция. Тя ще се пресмята въз основата на данните от последните две тримесечия от 2022 година и първите две тримесечия на 2023 г. 
" За първи път приходите не са планувани консервативно ", изясни още Велкова, само че с цел да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023. 
" Единият буфер е да не могат финансовите разноски да бъдат пренасочвани за различен тип разноски. Другият буфер е 10% ограничение на разноските, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при изискване, че не се нарушава салдото ", изясни тя.
Според нея участието в еврозоната не се отсрочва. 
" Ако България успее да отговори на критерия за инфлацията и вкара бюджетният си недостиг в границите на 3%, то няма причина страната да не одобри еврото през 2024 година ", счита служебният финансов министър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР