От Северна Македония зависи дали реално започване на преговорите глава

...
От Северна Македония зависи дали реално започване на преговорите глава
Коментари Харесай

Каракачанов предупреди, че първо очакваме от Скопие воля и изпълнени условия

От Северна Македония зависи дали действително започване на договарянията глава по глава ще се състоят в скоро време, или ще се състоят доста години в необозримото бъдеще. Това сподели в изказване в Министерски съвет вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, представен от Фокус. Проблемът е техен. Македонците са най-близките хора на българите, само че въпреки това виждаме не напълно съответно и почтено отношение и сме принудени да излезем с сходна позиция и ще я следваме праволинейно, добави още вицепремиерът след признатата през днешния ден от държавното управление позиция за бъдещото участие на Северна Македония и Албания в ес. От думите му стана ясно, че макар че в Договора за добросъседство е отразено, че двете страни нямат териториални искания и малцинствени такива, не са спрени всички опити да се подстрекават избрани групички хора в България. А също по този начин всички начинания на тяхната дипломация пред европейски институции, с които се желае признание на някакви малцинства: езикови или етнически – това би трябвало да бъде едностранно прекъснато от тяхна страна, съобщи Каракачанов. Той обърна внимание и на обстоятелството, че Македония остава единствената страна от някогашните комунистически страни, която не е осъдила репресиите и жертвите на тоталитарния режим. Ние доста ясно заявяваме в тази рамкова позиция на нашето държавно управление, че желаеме хората, които след 1944 година са били репресирани поради българското си национално съзнание или принадлежност към български организации или институции, да бъдат оправдани, уточни още вицепремиерът.
Скоростта на договарянията със Северна Македония зависи от тяхната политическа воля да бъдат почтени, а не да се пробват да ни разиграват, както го правеха в последните две години, безапелационен бе Каракачанов. Той посочи,че България няма да спре в този момент Македония за започване на договаряния, само че преди действителното започване на договарянията има няколко стадия: първа, втора междуправителствена конференция. Затова доста ясно в българската позиция е записано, че преди насрочването на първата междуправителствена конференция Македония би трябвало да извърши следните условия и това ще зависи дали такава междуправителствена конференция ще бъде планувана и по кое време, преди втората междуправителствена конференция има различен пакет от условия, който те би трябвало да спазят и изпълнят, добави още той.
Подобно бе и изявлението на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. България ще се съгласи за фактическото присъединение на Република Северна Македония, единствено когато е изпълнила всички критерии по преговорните глави, съобщи тя.
Стана ясно, че в признатата през днешния ден позиция от Министерски съвет са подчертани няколко стъпки и стадия.
Тази позиция, макар на доста ранен стадий, започване на договаряния не значи участие, набелязва междинни и крайни цели по време на целия преговорен развой. Общите неща, които Република България ще упорства да види изпълнени преди провеждането на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония при положение, че Европейският съвет вземе решение за започване на договаряния, първо на 16 са външните министри, по-късно на 17 са министър председателите на Европейския съвет. Република Северна Македония би трябвало да прекрати и да се въздържа от провеждането на политика, без значение под каква форма, на поддръжка и поощряване на претенциите за признание на македонско малцинство в България. Скопие безусловно и срочно да приведе позицията си и дейностите в интернационалните организации, да вземем за пример в Съвета на Европа, и форми, в сходство с член 11 на Договора за добросъседство, като ясно заявява, че няма исторически и демографски учредения да се търси малцинствен статут, уточни Захариева. Сред другите условия е Северна Македония да заявява с вербална нота до страните-членки на Организация на обединените нации, че във връзка с езиковата уговорка, се извършва контракта с България е неговата целокупност. Също по този начин Република Северна Македония ще би трябвало да задейства развой на реабилитация на жертвите на югославския комунистически наказателен режим, репресирани поради българското си съзнание. Северна Македония би трябвало да отстрани от табели и надписи върху монументи и паметни плочи, здания текстове, насаждащи намерено ненавист към България. По отношение на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси би трябвало да реализира съответни резултати. Относно значими персони и събития в интервала до 1944 година за общата ни история: Гоце Делчев, Илинденско-преображенското въстание, би трябвало да подмени осведомителни табели и други означения върху исторически паметници и монументи на културата. При отбелязване на събития и персони, където към този момент има реализирани договорености: политически фигури, представители на държавни институции би трябвало да се придържат към постигнатите договорености, добави още Захариева. общи за историята ни събития и персони. Също по този начин ще настояваме за явен график за смяна на образователните материали по „ История “, „ Български език “, „ География “. Ясен ангажимент за отразяване на постигнатите договорености освен в образователните материали, само че и във всички финансирани от страната документални филми и музеи “, уточни още Захариева. Тя акцентира, че в цялата позиция има ясна етапност. За започване на договарянията изискването беше подписването на контракта и първи резултати от него, напомни Захариева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР