От седмица корабът Vera SU, който заседна в скалите на

От седмица корабът Vera SU, който заседна в скалите на ...

Районът на Камен бряг все още е в риск от екокатастрофа


От седмица корабът Vera SU, който заседна в скалите на Камен бряг, създава риск от екокатастрофа. Преди ден транспортното министерство разпореди безопасно разтоварване на товара от азотни торове, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и задържане на плавателния съд и товара до възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.Още по темата

Корабът все още е там и не се вижда да се предприемат никакви действия, съобщи bTV.

Местните се притесняват, че торове и гориво може да попаднат във водата и да предизвикат екокатастрофа. Според тях не може и да става дума за изхвърляне на азотния тор в морето, защото това ще замърси водата на най-чистата част от Черноморието ни.

Това ще бъде абсолютна екокатастрофа в региона, а това е най-чистото място от Черноморието в България, коментира Юри Чарийски, председател на „Еко Норд“.

Борислав Сандов от ДБ („Зелено движение“) заяви пред БНР, че днес се очакват резултатите от проби на морската вода.Той предупреди, че това ще бъде екологична бомба и опроверга твърденията, че няма екозаплаха от товара на кораба.

Източник: investor.bg